×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Rostbiff i ugn – Recept som du lyckas med

Ingredienser

kniv-gaffel-skedRostbiff i ugn

  • 1 kg. rostbiff
  • 2 msk smör
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak.

Rostbiff i ugn – Recept som du lyckas med. Du kommer få ett saftigt och mört kött.

Rostbiff i ugn - Recept som du lyckas med. Du kommer få ett saftigt och mört kött.

Så här gör du rostbiff i ugn

  1. Salta och peppra rostbiffen runt om.
  2. Smörj en ugnssäker form med smör.
  3. Lägg din kryddade rostbiff i ugnsformen och ställ in i nedre delen av ugnen på 125 grader i 1½-2 timmar beroende på önskad innertemperatur.
  4. Vid 55 grader är den rare, 60 medium och vid 65 är den well done. En guide för temperaturer på kött fågel och fisk hittar du här.
  5. Låt den svalna helt innan du skärm upp den.

Serveringstips

Vill du få en jämnare form på din rostbiff, så binder du upp den med ett steksnöre. När jag skärt upp köttet, så brukar jag krydda på med extra svartpeppar på köttsidan innan servering. En klassiker är att servera tillsammans med potatissallad. Men av stekskyn kan du göra en mycket god sås. Du kommer få ca. 1½ dl. steksky. Den häller du över i en kastrull och tillsätter 2 dl. grädde. Låt sjuda ihop och red av med lite redning om såsen känns tunn. Smaka av med salt och svartpeppar och ett par matskedar med smör.

Kan man tillaga rostbiffen på grillen? Absolut kan du det. Nyckeln är att lägga kolen på ena sidan och köttet på motsatt sida, dvs. den ”kalla” sidan. Vill du få in lite röksmak, så lägger du lite fuktat trä (exempelvis från äppelträd) ovan på kolen. Glöm inte att lägga en folieform under, så du kan samla upp den goda köttsaften. Alternativt kan du lägga köttet i folieformen om det får plats.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *