Ingredienser
4 portioner
Räksoppa
- 500 g. oskalade räkor
- 1 st. gul lök
- 1 st. vitlöksklyfta
- 2 msk. olivolja
- 60 g. färsk fänkål
- 1 msk. tomatpuré
- 6 dl. fiskbuljong (6 dl. vatten utspädd med 3 msk. fiskfond)
- 1 dl. torrt vitt vin
- 3 dl. vispgrädde
- 0,2 g. saffran (valfritt)
- Salt eftersmak
- Svartpeppar efter smak
- Finskuren dill till ganering
Räksoppa – Recept på enkel och snabblagad måltid som självklart även smakar bra.
Så här gör du räksoppa
- Börja med att skala dina räkor och lägg skalen i en kastrull. De skalade räkorna ställer du svalt tills de blir dags att använda dem.
- Finhacka lök och vitlök. Men fänkålen skär du i mindre tärningar.
- Stek på räkskalen i olja i ett par minuter på medelhög värme.
- Tillsätt sedan tomatpurén som du steker på tillsammans med räkskalen i någon minut under omrörning.
- Sedan tillsätter du lök, vitlök och fänkål och som du steker på i ytterligare ett par minuter.
- Häll sedan i vitt vin och fiskbuljongen och låt sjuda i 15 minuter.
- När din räksoppa fått sjuda i 15 minuter så silar du av den i en bunke, eftersom du vill få en slät soppa. Spola av kastrullen så du inte har kvar några räkskal eller liknande och häll tillbaka din silade räksoppa i kastrullen.
- Tillsätt grädde samt saffran och låt sjuda i 15-20 minuter. Smaka av med salt och svartpeppar.
Servera räksoppa
Fördela de skalade räkorna i botten av fyra djupa tallrikar. Häll på räksoppan och garnera med finhackad dill. Servera gärna en ostgratinerad brödskiva till. Vinet du har i räksoppan är också gärna det vin du serverar till. Men denna räksoppa ska du se som en förrätt till 4 personer. Alltså ska du äta den som en middagsrätt, så skulle jag säga receptet räcker till 2 personer. Saffran är valfritt att ha i och i min mening ska det bara vara en liten touch av den smaken.