Ingredienser
4 portioner
Potatiskaka
- 1 kg potatis
- 150 g. riven ost exempelvis västerbottenost
- 100 g. smör
- 2 msk. torkad timjan
- Salt efter smak
- Svartpeppar efter smak
Potatiskaka – enkelt recept på tillbehör till kött, fågel eller fisk som DU lyckas med.
Så här gör du potatiskaka
- Ställ ugnen på 200 grader.
- Skär potatisen i tunna skivor med en mandolin. 2-3 mm. är en bra tjocklek.
- Smörj in en ugnsform med smör.
- Lägg ett lager av de tunna potatisskivorna omlott. Krydda med salt, peppar och timjan. Lägg ett jämt lager av ost och avsluta med att lägga på några klickar med smör jämt fördelat.
- Gör om steg fyra tills du börjar komma till toppen av ugnsformen. Avsluta med att lägga ett lager av potatisskivor. Krydda med salt, peppar och timjan.
- Lägg bakplåtspapper ovanpå och ställ sedan på en tyngd. Jag valde en gjutjärnsgryta som passade och gav den tyngd som behövs för att pressa potatisen.
- Tillaga potatiskakan i ugnen i ca. 1 timma. Känn med en sticka och potatisen ska vara mjuk när den är färdig.
- När potatisen är klar så avlägsnar du tyngden du valt och bakplåtspappret. Ställ potatiskakan högre upp och gärna på grill om din ugn har den funktionen i några minuter, så ovansidan får lite färg.
Servera din potatiskaka till kött som exempelvis entrecote, oxfilé eller kyckling. Fisk som exempelvis lax passar också bra. Ett alternativ är att låta potatiskakan svalna efter steg sju och låta stå kallt under natten. Dagen efter skär du ut bitar som du steker i en stekpanna så den får fin färg på båda sidor. Detta tar naturligtvis lite längre tid och kräver mer planering. Hur du än gör så är båda varianterna lika goda.