Paj på fyra sorters ostar med serranoskinka och purjolök är god paj som jag serverade till melodifestivalen. När serverar du din?

Så här gör du paj på fyra sorters ostar med serranoskinka och purjolök

  1. Blanda smör, mjöl och vatten i en matberedare.
  2. Tryck ut degen i en pajform så den täcker botten och kanterna. Nagga pajdegen med en gaffel.
  3. Förgrädda pajdegen i ugn på 200 grader i ca. 10 minuter. Låt sedan pajdegen få svalna.
  4. Riv gratängost och parmesanost och lägg i botten av pajen.
  5. Skär serranoskinkan i cm-tjocka strimlor och fördela jämt.
  6. Finhacka soltorkade tomater som du lägger i ett jämt lager.
  7. Dela tomaterna i fjärdedelar och lägg som nästa lager.
  8. Lägg sedan ett lager av färsk basilika som du hackar grovt.
  9. Skär mozzarellan i mindre bitar eller riv den med ett rivjärn. Skär fetaosten i mindre tärningar.Fördela ut mozzarellan och fetaosten i ett jämt lager.
  10. Lägg på ett jämt lager av purjolök som du förvällt. Förvälla purjolöken gör du genom att skära den i tunna strimlor och som du sedan kokar i ett par minuter eller tills den börjat mjukna något.
  11. Häll över äggstanningen så det täcker.
  12. Grädda i ugn på 175 grader i ca. 40 minuter. Pajen är klar när äggen har stannat sig.

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Pajdeg

  • 125 g. smör
  • 3 dl. vetemjöl
  • 2 msk. kallt vatten

Äggstanning

  • 3 st. ägg
  • 1½ dl. grädde
  • 1½ dl. mjölk
  • ½ tsk. chilipulver
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak

Fyllning

  • 100 g. serranoskinka
  • 125 g. mozzarella
  • 150 g. fetaost
  • 150 g. riven gratängost eller valfri ost
  • 50 g. parmesanost
  • 6 st. soltorkade tomater i olja
  • 1 st. liten purjolök (förvälld)
  • 100 g. kärsbärstomater
  • 30 st. basilikablad
Skriv ut receptet