Ingredienser
4 portioner
Pajdeg
- 125 g. smör
- 3 dl. vetemjöl
- 2 msk. kallt vatten
Äggstanning
- 3 st. ägg
- 1½ dl. grädde
- 1½ dl. mjölk
- ½ tsk. chilipulver
- Salt efter smak
- Svartpeppar efter smak
Fyllning
- 100 g. serranoskinka
- 125 g. mozzarella
- 150 g. fetaost
- 150 g. riven gratängost eller valfri ost
- 50 g. parmesanost
- 6 st. soltorkade tomater i olja
- 1 st. liten purjolök (förvälld)
- 100 g. kärsbärstomater
- 30 st. basilikablad
Paj på fyra sorters ostar med serranoskinka och purjolök är god paj som jag serverade till melodifestivalen. När serverar du din?
![Paj på fyra sorters ostar med serranoskinka och purjolök.](https://www.johansmat.se/wp-content/uploads/2018/02/paj.jpg)
Så här gör du paj på fyra sorters ostar med serranoskinka och purjolök
- Blanda smör, mjöl och vatten i en matberedare.
- Tryck ut degen i en pajform så den täcker botten och kanterna. Nagga pajdegen med en gaffel.
- Förgrädda pajdegen i ugn på 200 grader i ca. 10 minuter. Låt sedan pajdegen få svalna.
- Riv gratängost och parmesanost och lägg i botten av pajen.
- Skär serranoskinkan i cm-tjocka strimlor och fördela jämt.
- Finhacka soltorkade tomater som du lägger i ett jämt lager.
- Dela tomaterna i fjärdedelar och lägg som nästa lager.
- Lägg sedan ett lager av färsk basilika som du hackar grovt.
- Skär mozzarellan i mindre bitar eller riv den med ett rivjärn. Skär fetaosten i mindre tärningar.Fördela ut mozzarellan och fetaosten i ett jämt lager.
- Lägg på ett jämt lager av purjolök som du förvällt. Förvälla purjolöken gör du genom att skära den i tunna strimlor och som du sedan kokar i ett par minuter eller tills den börjat mjukna något.
- Häll över äggstanningen så det täcker.
- Grädda i ugn på 175 grader i ca. 40 minuter. Pajen är klar när äggen har stannat sig.