×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Välj rätt ölglas till din öl för det spelar roll.

Välj rätt ölglas till din öl för det spelar roll. Men även känslan och miljön har en påverkan.

Välj rätt ölglas till din öl för det spelar roll. Men även känslan och miljön har en påverkan.

Glaset spelar faktiskt roll.

Man skulle kunna tro att en dryck smakar samma oavsett glas. Visst är det samma dryck i glaset, men doft och smaknyanser kan faktiskt påverkas. Exempelvis så har glastillverkaren Riedel ett glas avsett för Coca Cola och som många menar är det bästa glaset att dricka Coca Cola ur. Jag har en bekant som hade en vinprovning och där de medverkande inledningsvis inte fick veta vilka viner de provade. Faktum var att det var olika glas med samma vin! Eftersom glaset påverkade smaken, så trodde de medverkande att det var olika viner de provade. Med andra ord så hade min bekanta egentligen ordnat en vinglasprovning! För ett tag sedan skrev jag en artikel om skillnaden att dricka Pauwel Kwak ur det dedikerade Kwak glaset jämfört med ett annat glas. Det var såpas stor skillnad att jag ville höja betyget på ölet när det dricks ur Kwak glaset. Vill du läsa det testet så hittar du det här och man kan nog se denna artikel som en liten uppföljare till den artikeln. Vad du än väljer för dryck, så finns det mer eller mindre alltid ett glas anpassat för det.

Vilket glas ska jag då välja?

När det kommer till öl så finns det en uppsjö av glas. Många bryggerier har egna glas som de anpassat efter sin dryck. Jag har några sådana glas i mitt skåp. Jag har även glas som är anpassade för olika stilar som exempelvis lageröl, IPA, stout, veteöl, pilsner och stout. Det finns också bra allround glas och min favorit är Teku. Om jag bara skulle ha ett enda ölglas hemma, så är det Teku jag väljer och som jag även rekommenderar andra att köpa. I många av mina recensioner, så används Teku när jag fotograferar. Det finns glaspaket att köpa, där de olika glasen är anpassade för olika ölstilar. Det kan jag tycka är en bra start om du inte riktigt vet vilka glas du ska välja.

Vilka smakskillnader kan jag förvänta mig i valet av glas?

Ni som läst min artikel om att välja rätt glas till Pauwel Kwak, kan läsa att Kwak glaset ger en stor positiv skillnad. Men jag vill förtydliga vilka smakskillnader som kan uppstå. Om en öl har en tydlig tropisk doft av exempelvis ananas, så kommer den inte att dofta choklad om du väljer något annat glas. Nej riktigt så är det inte. Med ett glas anpassat för stilen, så kan du exempelvis förstärka doften av ananas och med ett annat glas så kanske den doftnyansen inte blir lika framträdande. Men då kan istället andra doftnyanser framträder mer som exempelvis grapefrukt. Samma gäller såklart även smaken. Det är därför som man i vinsammanhang ofta pratar om kupans betydelse.

Vilken serveringstemperatur ska ölen hålla?

Alla ölstilar har sin rekommenderade serveringstemperatur. Exempelvis ska en pilsner gärna serveras kall på runt 5-8 grader, medan en porter ska serveras runt 10-16 grader beroende på om den är torr eller söt. För en torr porter rekommenderas en serveringstemperatur om 10-12 grader och en söt bör hålla mellan 14-16 grader. När jag recenserar öl, så anger jag den rekommenderade serveringstemperaturen som gäller för stilen. Ibland kan det avvika där producenten anger egna rekommenderade temperaturangivelser. Då är det dessa jag anger och självklart är det den temperatur man ska följa. Vill du dricka din öl i en helt annat temperatur än den rekommenderade, så ska du göra det som du föredrar. Inget är skrivet i sten så att säga.

När jag själv dricker en öl, så serverar jag den ofta kallare än dess rekommenderade temperatur. Varför då undrar säker du? Jag tycker det är intressant att känna hur en öl ändras i sin doft- och smaknyans från det att den är kall till att den når sin rekommenderade temperatur. Smaken utvecklas även när den blir helt rumstempererad och det är inte altid som det är till ölens fördel. Men det är intressant att även uppleva det. Detta märks tydligt på ölstilar som exempelvis porter och stout, där doft- och smaknyanser bli mer eller mindre framträdande beroende på temperaturen.

Känslan kan spela roll när du ska dricka din öl.

Jag kan tycka det är trevligare känsla att dricka en Mariestads Export från ett glas märkt Mariestads än ett glas som är märkt Pripps. Säkert passar ölen fint att dricka ur båda glasen, men det är ju ingen Pripps du dricker! Jag har ett glas från Westmalle, som i min mening passar utmärkt att dricka alla sorters trappistöl ur. En av mina faovritöler är Trappistes Rochefort 10 och den passar utmärkt att dricka ur det glaset. Men det är ju som sagt ingen Westmalle jag dricker. Så länge det smakar bra i glaset du väljer, så spelar det egentligen ingen roll om det står Pripps eller Westmalle på glaset. Men visst är det trevligt att dricka Pripps ur ett glas från Pripps?

Miljön spelar ibland roll!

För ett par år sedan var jag ute och fiskade med en kompis i en liten sjö mitt ute på ett fjäll. Jag stod för maten och kompisen för drickat. Han hade bland annat köpt Norrlands Guld Dynamit. Lite besviken blev jag över valet, eftersom jag mindes den som riktigt dålig när jag senast drack den för en herrans massa år sedan. Men därute i vildmarken så upplevde jag att den smakade helt okej, drickandes direkt från burken. Har jag gått där i alla år och haft en oförtjänt negativ bild av denna öl? Detta föranledde att jag efter fisketuren köpte hem ölen för att skriva en recension. Något bra betyg fick den inte alls. Den var så dålig som jag mindes den. Men hur kunde jag då tycka den smakade helt okej där i skogen?

Jo därför att ibland spelar miljön roll. När man som jag och kompisen levde ett spartanskt liv därute i vildmarken, då slank Norrlands Guld Dynamit ner i strupen och jag uppfattar den som helt okej. Vi var båda sugna på en öl och under rådande situation fanns det inte så mycket öl att välja på! Men det är där och då. Peroni Nastro Azzurro är ett annat exempel på öl som inte är jättefantastisk. Men man kommer på något vis ändå uppskatta den mer, om man dricker den en stekhet dag på en uteservering i Rom och bara har det allmänt gött. Jag är inte så säker på att jag vill dricka en Stout en stekhet dag i Rom.

Ibland är man inte sugen på vissa ölstilar.

Även om jag exempelvis älskar suröl och i synnerhet suröl från Belgien, så är det inte varje dag som jag är sugen på att öppna en sådan öl. Är inte jag sugen på en specifik ölstil, så kommer jag inte dricka den och är det en recension vi pratar om, så får den helt enkelt vänta. Jag tycker det är fel att recensera en öl om sinnet och miljön inte är beredd på att ge den en ärlig chans. Då väljer jag istället en ölstil som jag är sugen på att dricka. Även om jag har en ölblogg, så kommer det helger där jag inte vill dricka en droppe alkohol.

Vad tycker du?

Håller du med mig eller har du en annorlunda åsikt i mitt resonemang? Är det något du tycker jag har missat att ta upp? Skriv gärna några rader och berätta.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *