×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Norrlands Guld Dynamit – 7% dynamit på burk

Norrlands Guld Dynamit - 7% dynamit på flaska.

Om ölen

Producent: Spendrups Bryggeri
Land:
Sverige
Ölstil: Starkare lageröl
Styrka: 7,0%
Burkens bäst före: Juni 2018 (dricks den 10 augusti 2017)
Serveringstemperatur: 6°C – 8°C
Lagringsmöjlighet: Ska inte lagras.
Systembolagets beställningsnummer: 1226

Norrlands Guld Dynamit – 7% dynamit på flaska. Inget tjafs. Inga konstigheter. Bara en god öl. Kan det verkligen stämma?

Min första riktiga erfarenhet med öl är Norrlands Guld Dynamit. En öl som väger in på 7% i alkoholstyrka. Sedan jag drack den för första gången för många härrans år sedan, så har jag haft ett smakmässigt dåligt minne utav den. Någon god öl var det ju definitivt inte då och varför ska man dricka sådan öl igen?

För några veckor sedan var jag ute på ett fjäll och fiskade med en kompis. Jag inhandlade maten och kompisen fick stå för inhandling av dricka. I valet av dricka så hade han bland annat valt Norrlands Guld Dynamit. Det var inte med glädje jag öppnade burken. Jag vet inte om det har med situationen att göra och om den underbara naturen spelade mig ett spratt, men jag upplevde att ölet inte alls smakade så jättedåligt som jag mindes den. Efter att ha druckit upp den, så funderade jag en stund kring min upplevelse och bestämde mig för att testa den igen under mer sansade former. Är ölet bättre än jag mindes den, eller var det omständigheterna och den törst som då fanns, som gjorde att jag upplevde den som helt okej där ute i vildmarken efter en lång dags fiske?

På ölburkens baksida står det att läsa:
Inget tjafs. Inga konstigheter. Bara en god öl. Det här ölet är precis som Norrland. Det är friskt och fräscht. Det är inget tjafs och inga konstigheter. Det är bara malt, humle och vatten. Man skulle kunna säga att det är sig själv, om nu ett öl kan vara sig själv.
Norrlands Guld Dynamit ska alltså vara en god öl utan några konstigheter. Stämmer verkligen detta?

Snabbfakta

Producent: Spendrups Bryggeri
Land:
Sverige
Ölstil: Starkare lageröl
Styrka: 7,0%
Burkens bäst före: Juni 2018 (dricks den 10 augusti 2017)
Serveringstemperatur: 6°C – 8°C
Lagringsmöjlighet: Ska inte lagras.
Systembolagets beställningsnummer: 1226

Utseende

Guldgul klar färg med gräddvit skumkrona. Skumkronan minskar gradvis och lägger sig som en tunn hinna. Ölet ser uppfriskande ut.

Doft

Tydlig maltig och brödig doft med inslag av beska. Det går även att hitta doft av alkohol.

Smak

Maltig smak med tydlig beska. Det finns en friskhet i smaken, men som ändå inte bidrar till någon större smakmässig glädje. Det går även att känna alkoholsmak.

Betyg

Nej, det var den underbara naturen som spelade mig en spratt. Norrlands Guld Dynamit är ingen god öl och det tjafsar jag gärna med bryggeriet om. Kan ett öl vara sig själv som det står på baksidan? Verkligen! Norrlands Dynamit får gärna vara för sig själv, men långt ifrån mänskligheten. Det sistnämnda glömde producenten att skriva.

1/5

Detta är en ölrecension och åsikterna är mina egna. Du som läser måste inte hålla med. Låt heller aldrig recensionen vara en avgörande faktor för att eventuellt inte köpa ölen. Bilda dig alltid en egen uppfattning. Upplevelse av doft och smak är personlig.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *