×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Muffins – klassiskt enkelt grundrecept

Ingredienser

kniv-gaffel-skedCa. 20 st. muffins

 • 4 dl. vetemjöl
 • 2 dl. strösocker
 • 1 nypa salt
 • 2 tsk. bakpulver
 • 2 tsk. vaniljsocker
 • 100 g. smält smör
 • 1+½ dl. mjölk
 • 2 st. ägg

Muffins – klassiskt enkelt grundrecept på fluffiga och goda

Muffins - klassiskt enkelt grundrecept på fluffiga och goda

Inledning

Muffins är en svensk klassiker som är både enkel och snabb att tillaga. Vem gillar inte muffins? Här har du ett grundrecept att följa. Men vill du addera ytterligare smak, så kan du exempelvis riva ner skalet från en citron i smeten. Eller varför inte riva på citronzest ovanpå när de gräddats klart? Du kan också smaksätta med bär och sylt om du vill. Men just nu håller vi oss till grundreceptet.

Jag använde själv mjuka muffinsformar som höll måtten 6,5cm i diameter och var 3,5 cm höga. Jag fyllde smeten till 2/3 av muffinsformarna, eftersom de kommer att svälla. Men ett tips är faktiskt att lägga muffinsformarna i en muffinsplåt. Eftersom då håller de jämn fin form och du eliminerar risken att muffinsformarna viker sig och att smeten därmed flyter ut mot ugnsformen.

Storleken på mina muffinsformar gav mig 20 st. muffins. Om du använder större muffinsformar, så kommer du därmed få större men färre antal muffins.

Men jag vill också passa på att tipsa om att äta dina muffins ljumna med ett glas iskall mjölk. Det tycker åtminstone jag är en höjdare!

Så här gör du muffins

 1. Smält smöret i en kastrull och låt det sedan få svalna.
 2. Lägg ägg och socker i en bunke och vispa poröst.
 3. Blanda vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker och en nypa salt i en annan bunke och tillsätt sedan mjölblandningen med socker- och äggblandningen. Vispa ihop tills det blir mindre klumpar.
 4. Tillsätt mjölken i det smälta smöret och häll sedan i bunken.
 5. Vispa sedan ihop till en jämn smet.
 6. Fördela smeten i bakformar och fyll dem till 2/3. Alltså du vill inte fylla till kanten, eftersom de sväller när de tillagas i ugnen.
 7. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca. 15 minuter.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *