Bygga utekök – Min byggprocess med tips och tankar på hur du kan tänka när du ska bygga ditt egna utekök.
Varför byggde jag ett utekök?
Sommaren 2022 byggde jag ett eget utekök. Anledningen för min del är väldigt enkel. Men funderar du på att bygga ett utekök? Jag skulle vilja påstå att inte alla ska bygga ett dedikerat utekök. I min mening handlar det om hur ofta du lagar mat utomhus.
Jag själv lagar i regel mat utomhus minst en gång i veckan året om. Är du som jag eller kanske lagar flera gånger i månaden utomhus året om? Alltså då tycker jag du ska bygga ett utekök om du har möjlighet. Men jag tycker du även ska bygga utekök om du bara har ett sommarställe också och där du lagar mycket utomhusmat sommartid.
Om du däremot bara lagar mat utomhus någongång ibland, ska du då verkligen skaffa ett utekök? Jag skulle säga nej här. Såvida det inte är en morot att faktiskt börja laga mer mat utomhus. Varför ska du bygga utekök om det används sällan? Men lagar du som sagt mycket mat utomhus och har möjligheten att bygga ett utekök, då tycker jag du ska göra det.
Vad ska man tänka på när man bygger ett utekök?
Först och främst ska jag väl säga att jag inte är någon utbildad snickare med mångårig erfarenhet av att bygga. Men jag kan ändå ge min syn på saken baserat på mina erfarenheter av att bygga just ett utekök.
Först ska du ha behoven i åtanke. Ska det bara vara ett utekök du ska laga mat i? Eller vill du också att gäster ska kunna sitta där med bord och stolar? Ja då ska du ju såklart planera in den biten. Vill du kunna laga mat när det regnar utan att bli blöt? Ja då ska du planera in ett tak. Speciellt om du har eller tänkt skaffa en stekhäll. Du kanske bara har en grill idag, men planerar att också skaffa en pizzaugn eller kanske en stekhäll? Ja då ska du även ha med det i planeringen.
I mitt utekök hade jag en relativt tydlig bild av mina behov. Jag hade även en designidé i mitt huvud. När jag började skissa på mitt utekök, så hade jag redan en kamado grill och offset smoker. Men jag hade redan bestämt mig för att även införskaffa en stekhäll och pizzaugn. Jag hade krav på att ha en eller flera arbetsbänkar, men bara eventuella funderingar på att ha en kombinerad arbetsbänk och barbord med tillhörande stolar. Ja ni vet om man vill att gästerna ska kunna sitta ner.
Jag såg inget behov av att skaffa en utomhuskyl, men jag visste att jag ändå ville dra in ström. Dels för att kunna ha belysning, men också kunna ansluta elektriska saker som exempelvis mitt rotisserie tillbehör till grillen.
Rinnande vatten ville jag också ha, men bara något enkelt genom att ansluta kran med trädgårdsslang (kallvatten) och där avloppet var något rör som ledde ut vattnet bakom uteköket. Jag har nämligen en koppling vid huset där jag hämtar dricksvatten från den djupborrade brunnen. Så de är det vattnet jag ville ta från. Men min bestämda tanke var att aldrig använda vattnet som jag gör inomhus. Bara för att exempelvis skölja rent en sked eller liknande. Annars hade jag behövt fixa så avloppet kopplats på min trekammarbrunn.
Jag designade mitt utekök med Sketchup och Photoshop.
Jag förordar att skissa upp ditt utekök i någon programvara. Men visst kan du skissa på vanligt papper också. Men lär dig gärna någon programvara. Jag använde mig av Sketchup, som är ett webbaserat gratisprogram. Det finns en betalvariant, men jag vet inte vad som skiljer dem åt. Gratisvarianten räckte mer än väl för mina behov och de gör dom garanterat även för dig. Programmet tar en lite stund att komma in i och vänja sig med upplever jag. Men jag tyckte det gick relativt fort att börja skissa.
Ett tips är att skissa i full skala. Fördelen med att skissa på uteköket och att göra det i full skala, är för att man får en väldigt bra bild av hur det kommer att se ut. Men det finns också andra fördelar som jag återkommer till. I Sketchup ritade jag upp själva byggnaden. Jag testade olika höjder på väggar, mängden väggar osv. Det är enkelt att göra kopior och ändra om saker och titta på skillnaderna. Eftersom man får en väldigt god bild av slutresultatet. Men visst om du bara vill ta fram snabba designidéer för att få en bild av hur det kan tänkas se ut, då behöver du inte jobba i full skala. Den färdiga designen skulle jag säga du ska göra på detta viset.
Men vad gäller inredningen, så gjorde jag det mer basic i Sketchup för att få känslan. För att jobba med inredningen mer i detalj, så använde jag mig av Photoshop. Ja det är ett betalprogram som ingår i en serie av ett gäng andra programvaror. Men då jag redan betalar för det, så använde jag det. Ett gratisalternativ är Gimp, som jag tänker skulle kunna funka bra också. Även här är det en liten inlärningskurva såklart om man inte arbetat med programmen tidigare. I Photoshop ritade jag då upp inredningen med grill, stekhäll, smoker osv. Även här ritade jag i full skala och jag testade olika storlekar på uteköket. Dvs. bredd och djup, för det fick avgöra hur stort själva uteköket skulle bli baserat på den design jag tagit fram i Sketchup.
Skisserna var ändå enkla och min runda grill som exempel, blev en fyrkant i skissen. Jag såg bara till att frykanten hade samma bredd och djup som grillen. När jag ritat ut fyrkanter av grill, smoker och stekhäll, så gick det enklare att möblera om och planera bord och andra ytor utefter det.
Rita gärna ditt utekök i full skala
Det finns fördel med att rita ditt utekök i full skala som redan nämnts och även betänka materialvalet. För själva stommen så använde jag mig uteslutande av tryckimpregnerat virke som du köper vi vilken byggaffär som helst. Då har du också måtten på dessa. Väggarna använde jag också virke som du köper i samma affär och samma gällde plåttaket. När du jobbar på det sättet, då får du en tydlig bild av hur mycket virke du behöver köpa. Det gör också att du kan beräkna kostnaden.
När jag skissade på uteköket, så utgick jag faktiskt i från plåttakets dimensioner. Varför då? Jo för tanken var att om möjligt slippa kapa plåten med en nibbler. Att det bara skulle vara att lägga på plåttaket rätt upp och ner. Men du kanske har ett annat tankesätt såklart. Sen kanske du inte vill använda plåttak som jag gjorde. Så därmed anpassade jag bredd, djup och takets lutning på dels plåtarnas totala bredd men också vilket djup som plåtarna skulle ha vid inköp. Då mitt utekök skulle bli en fristående byggnad, så hade jag större frihet att bestämma storleken.
Jag byggde uteköket i två steg men som blev tre och kanske fyra, fem, sex sju…?
Jag hade redan beslutat om att bygga uteköket i två steg. Alltså visst vill du göra det på en och samma gång så gör du det såklart. Men jag planerade som sagt att bygga uteköket i två steg, men när denna texten skrivs, så kommer det bli tre steg. I steg ett så var planen att bygga själva stommen till uteköket. Alltså jag ville bygga stommen med tak och väggar och bara få in min grill, stekhäll och offset smoker. Detta skedde sommaren 2022. Sen i steg två sommaren 2023 så var tanken att bygga bänkar och övrig inredning. Tack vare mitt noggranna skissarbete, så när jag väl skulle ställa in mina prylar, så visste jag var de skulle stå. Så då kunde jag bara mäta in detta på cm-nivå. Mina grejer står i princip exakt så som jag faktiskt skissade upp det.
När jag väl i steg två skulle bygga bänkarna året efter, då hade jag i steg ett redan skissat på storleken, men inte hur de skulle se ut. Här ritade jag upp dessa i Sketchup. Fördelen är att du får en tydlig bild av hur slutresultatet kommer att se ut. Så som du ser skissen i Sketchup, är också det som blev slutresultatet. Då jag även här ritade i full skala, så visste jag exakt mängden virke som behövdes. Här valde jag tryckimpregnerat trä.
Som bänkskiva valde jag att tillverka en skiva i cement. Det finns många guider på hur du ska tänka här. Så använd google eller sök på YouTube. Det som jag ska säga och som inte alltid framkommer, är att bänkskivorna kan bli väldigt tunga. Mina bakre bänkskivor på höger och vänster sida, håller motten 2m x 50cm. De är 4,5 cm höga. För den bänkskiva som inte har diskho, så användes 5 st. 25 kg. säckar med finbetong. Bara där har du en vikt på 125 kg. Sen tillkommer vatten och armeringsjärn på det. Så bara den bänkskivan väger kanske 140 kg. Så man behöver vara åtminstone två starka personer när man lyfter den.
Men en bänk byggdes aldrig i steg två. Det är baserat på ett av mina få misstag jag gjorde med uteköket. Om man nu ska kalla det för ett misstag.
Mina misstag med uteköket
I sak vill jag inte påstå att det skett några direkt misstag förutom kanske planeringen av pizzaugnen. Då jag redan hade grill och offset smoker och visste vilken stekhäll jag skulle köpa, så blev detta planerat på ett vettigt sätt. Men jag borde även ha sett ut en pizzaugn eller kandidater på pizzaugnar, så jag hade haft dessa mått att ha med i planeringen också. För då hade jag planerat in även den på ett mycket bättre sätt. Nu fanns pizzaugn med i planeringen,. men inte på ett tillräckligt bra sätt.
Nu blev detta löst trots allt. Jag kommer ställa den mellan offset smokern och stekhällen och detta pratar jag om i en av videorna ovan. Men här vill jag då flika in att inte glömma att betänka framtid. För finns det i ditt fall en fundering på att du kanske vill köpa en pizzaugn som exempel, då är det bra att ha det i åtanke. Så du inte behöver bygga om uteköket när den dagen väl kommer. Den arbetsbänk som jag hade tänkt ha mellan offset smoker och stekhäll, får nu samsas med en pizzaugn.
Men det finns en annan sak som jag vill nämna, som kanske inte är ett misstag i sak, men jag vill åndå nämna det här och jag nämnder det även i en av videorna. Det är att så här i efterhand så kanske jag hade gjort uteköket något djupare. För när jag står och lagar mat på stekhällen, så kan jag på den yttre sidan av stekhällen känna aningens stänk på ryggen om det regnar kombinerat med blåst. I sak är det faktiskt inga problem alls, men hade jag gjort om uteköket, så hade jag gjort den nån halvmeter till meter djupare bara för att.
Vilket golv ska man ha i ett utekök?
Där jag byggde mitt utekök, så var det en lutning av marken. Så det jag har gjort är att jämna ut marken til bästa förmåga. Men helt rak är den inte. Alltså det finns en liten sluttning fortsatt, men den är inte iögonfallande och påverkar inte matlagningen alls. Visst hade jag kunnat fixa ett golv med trallvirke.
Men jag valde grus som markunderlag. Varför då egentligen? Orsaken stavas stekhäll. Min stekhäll är 120 cm i dameter och är en rejäl stekhäll. Det enklaste sättet att rengöra den, är att bara spola med trägårdsslang och fösa ut det smuttsiga vattnet mot marken, genom att tilta stekhällen. För denna stekhällen är inget man bara flyttar sådär. Speciellt inte om man är själv. Hade jag haft ett trallgolv, då hade det snabbt blivit smutsigt av matfetter och inte sett så trevligt ut. När gruset ser tråkigt ut, så fyller jag enkelt på med nytt.
Visst hade jag kanske kunnat fundera på stenplattor, men dessa blir ju också grisiga på sikt av allt matfett. Jag tror ändå grus var det rätta valet.
Hade jag inte haft den stora stekhällen, utan någon mindre där jag enkelt hade kan flytta på den, då hade jag faktiskt kunnat tänka mig ett trallgolv. Men med ett golv av grus, så kan jag ”grisa på” som jag vill. Jag ta det inte bokstavligt nu och jag tror ni är med på hur jag menar.
Glöm inte belysningen i uteköket
Jag har ännu inte dragit ström till uteköket, men kommer anlita en elektriker för just detta. Som det är nu så tar jag bara fram förlängningssladd. Men ljus är faktiskt viktigare än man kan tro. För med bra ljus, då kan man laga mat utan problem även när det är mörkt. Jag har valt att montera en ljusslinga i LED som har en vanlig stickkontakt. Som ni ser så ger det ett otroligt bra ljus och det blir faktiskt lite som att man får ett dagsljus.
Att laga mat med ficklampa är verkligen ingen bra idé, eller där ljuset är dunkelt eller där det monterats en mysbelysning. Om ni har valt att bygga ett utekök, då ska du inte bara kunna laga mat året om. Nej du ska ju även kunna laga mat nattetid om det är så. Det blir väl ingen mysbelysning direkt med den lösning av ljus som jag valt, men jag prioriterar bra ljus och där man ser bra när maten tillagas.
Hur är det med rökutvecklingen i uteköket?
Ett orosmoment som jag hade, var om rökutvecklingen skulle bli ett problem. Främst gällande offset smokern. Men faktum är att det inte är några problem alls. Jag pratar mer om det i videorna ovan, men enda gången jag upplevt problem, var när jag hade igång offset smokern när det var storm och där det regnade otroligt mycket. Då var luften så tung (eller hur man nu ska uttrycka det) att röken faktiskt stannade kvar. Men det är enda gången jag upplevt problem och jag tänker när det är så dåligt väder, då ska man kanske inte laga mat utomhus ändå? Jag lagade faktiskt ingen mat den dagen bör tilläggas, ville bara testa uteköket och rökutvecklingen vid extremt dåligt väder.
Vad kostade mitt utekök?
Den exakta kostnaden har jag svårt delge i detalj, då jag exempelvis inte vet vad gruset kostar (jag hade detta sedan tidigare). Men du kan få totalpriset från alla fakturor jag ändå sparat. Några grejer vate jag att jag har köpt, men som inte finns med på någon faktura. Betänk också att priserna varierar och att virket ett tag var betydligt mycket dyrare än det varit historiskt. Jag handlade dessvärre under en sådan period. Men jag kollade mina fakturor och den samlade kostnaden på dessa är 24000 kr. Så helt billigt är det inte att bygga utekök. Men det ger ett stort nöje när du väl har det färdigt.
Genom att skissa på ditt utkök i full skala och att ha med materialvalet och dess storlek i skisserna, så kommer du kunna beräkna ut vad just ditt utekök kommer att kosta.
Var kommer namnet Berga BBQ från?
Jag har valt att döpa mitt utekök till berga BBQ. Namnet kommer från den gård jag bor på som heter Berga gård. Så det är inte svårare än så. Jag sätter min prägel på uteköket genom att sätta upp ölskyltar. Så det ska vara ett tydligt öltema. Jag letar efter plåtskyltar från svenska bryggerier. har du som läsare något tips så får du gärna höra av dig. På något vis vill jag skapa en känsla där man får vara i en annan värld.