×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Makaronipudding – enkelt recept på husmanskost

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Makaronipudding

 • 5 dl. makaroner
 • 20 cm. purjolök
 • 200 g. strimlad rökt skinka
 • 150 g. roven gratängost eller valfri ost.
 • 5 st. ägg
 • 2 dl. vispgrädde
 • 3 dl. mjölk
 • 1 tsk. salt
 • 20 drag med pepparkvarnen (mellanmalen)
 • Smör till stekning

Makaronipudding – enkelt recept på husmanskost klassiker som alla lyckas med.

Makaronipudding - enkelt recept på husmanskost klassiker som alla lyckas med. Perfekt snabblagad vardagsrätt som alla lyckas med.

Inledning

Makaronipudding är en trevlig klassiker bland den svenska husmanskosten. Det är en lättlagad men samtidigt god vardagsrätt. Detta är en perfekt ”det du har hemma” rätt. Även om det i receptet står strimlad rökt skinka, så kanske du har kyckling över? Eller så har du en bit kassler. Kör på det då. Äter du inte kött? Strunta i det helt eller välj stekt svamp? Du kanske har en bit kvar av hushållsosten som du vill bli av med? Riv ner den helt enkelt! Välj din favoritost och som du har hemma. Gillar du gullök mer än purjolök? Ha i det istället.

Tillagningstiden i ugnen är ca. 30 minuter. Jag själv valde en ugnsform som höll måtten 30x20x17 cm. Det gjorde att jag fick en högre och tjockare makaronipudding och då ökade tillagningstiden till 40 minuter. Men har du en bredare form så kommer du få en tunnare makaronipudding och då brukar ca. 30 minuter vanligtvis räcka.

Så här gör du Makaronipudding

 1. Ställ ugnen på 200 grader.
 2. Skär purjolöken som ett kors, så du får 4 st fjärdedelar av purjolöken. Låt den få vara kvar på stammen. Sedan skär du purjolöken i fina strimlor.
 3. Värm på en stekpanna på medelhög värme och tillsätt smör. Gå sedan i med din purjolök och stek på till den blivit glansig och mjuk.
 4. Koka upp vatten som du saltar. Tillsätt makaronerna och koka tills de blivit nästan al dente. Alltså makaronerna ska vara något ofärdiga. Eftersom de tillagas klart i ugnen.
 5. Medan makaronerna kokar, så kläcker du 5 ägg i en bunke. Tillsätt mjölk, grädde, salt och svartpeppar. Vispa ihop ordentligt.
 6. Häll av makaronerna i ett durkslag när de kokat klart.
 7. Lägg dina kokta makaroner i en ugnsform.
 8. Ha på den strimlade skinkan och din stekta purjolök jämt fördelat.
 9. Tillsätt osten jämt fördelat och blanda allt i ugnsformen. Se återigen till att allt är blandat och jämt fördelat.
 10. Sedan går du i med din äggstanning. Fördela den jämt genom att hälla äggstanningen lite här och där i en jämn stråle. Så att äggstanningen täcker hela ytan.
 11. Avsluta med att dra några extra drag med pepparkvarnen.
 12. Ställ in din makaronipudding i mitten av ugnen och tillaga den i ca. 30 minuter. Din makaronilpudding är klar när den stannat. Det betyder att äggen koagulerat.

Servera makaronipudding – enkelt recept på husmanskost

Låt din makaronipudding få vila i 5-10 minuter innan du skär upp den i portionsbitar. Servera den som den är, eller till exempelvis lingonsylt och ketchup. Alltså jag kan själv föredra att servera lingonsylt till.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *