×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Mac and cheese är maträtten för dig som älskar ost

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Mac and cheese

  • 1 st. gul lök
  • 5 dl. makaroner
  • 50 g. smör
  • 3 msk. vetemjöl
  • 6 dl. mjölk
  • 100 g. riven cheddar
  • 50 g. riven lagrad ost
  • 100 g. riven mozzarella till topping
  • 50 g. riven cheddar till topping
  • Muskotnöt efter smak
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak
  • Smör till stekning

Mac and cheese är maträtten för dig som älskar ost. Recept på en riktig klassiker som är enkel att tillaga.

Mac and cheese är maträtten för dig som älskar ost. Recept på en riktig klassiker som är enkel att tillaga.

Inledning

Mac and cheese är en riktig ostig klassiker. Vilken eller vilka ostar du väljer är helt upp till dig. Jag gillar att variera minst två olika ostar. I detta receptet använder jag tre st. ostar till min mac and cheese. Jag tycker även om att ha stekt lök i. Men det går såklart att utelämna. Att tillsätta finhackad gräslök tycker jag också ger en trevlig touch emellanåt. Vill du ha något kött i, så kan tärnat stekt bacon passa bra. Men i detta receptet håller jag min mac and cheese vegetarisk.

Så här gör du Mac and cheese

  1. Sätt ugnen på 250 grader på grillfunktion.
  2. Skala och finhacka löken. Stek sedan löken i lite smör tills den blir mjuk och glansig. Ställ löken åt sidan när den stekt klart.
  3. Koka makaronerna i saltat vatten tills pastan är ordentligt al dente. Ungefär 2-3 minuter innan angiven koktid på förpackningen.
  4. Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet på medelhög värme. Låt mjölet få steka på i någon minut. Eftersom du då tar bort mjölsmaken.
  5. Tillsätt lite mjölk i omgångar och vispa hela tiden. Alltså tillsätter du all mjölk på en gång, finns det risk att du får klumpar. När all mjölk är tillsatt så låter du din bechamelsås få koka upp och sjuda i 2-4 minuter.
  6. Ställ av sedan kastrullen från plattan. Riv sedan ner cheddarosten och den lagrade osten och rör om din bechamelsås.
  7. Smaka därefter av din bechamelsås med finriven muskotnöt, salt och svartpeppar.
  8. Avsluta sedan med att blanda ner pastan och löken i din bechamelsås.
  9. Fyll en form med pastasåsen och toppa med riven mozzarella och cheddarost.
  10. Gratinera din mac and cheese högt upp i ugnen i 5-10 minuter tills osten fått fin färg.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *