Ingredienser
4 portioner
Lutfisk
- 2 kg. lutfisk
- 10 st. kryddpepparkorn
- 4 st. lagerblad
- 4 tsk. salt
Vit sås
- 2 msk. smör
- 3 msk. vetemjöl
- 2 dl. mjölk
- 3 dl. vispgrädde
- 200 g. smör
- Salt efter smak
- Vitpeppar efter smak
Lutfisk med vit sås – Klassisk julmat som du lyckas med.
Så här gör du lutfisk med vit sås
Lutfisk
- Lägg lutfisken i vattenbad i 24 timmar.
- När lutfisken fått ligga i vattnet i 24 timmar så tar du ur lutfisken och torkar dem med hushållspapper.
- Krydda lutfisken med salt. Beräkna 2 tsk. salt per kilo.
- Lägg lutfisken med skinnsidan nedåt i en lite djupare ugnsfast eller mikrosäker form med lock och lägg i lagerblad och kryddpeppar.
- Tillaga på full effekt i mikrovågsugnen under lock i 12-15 minuter. I min mikrovågsugn behöver jag tillaga lutfisken i två omgångar. Därmed tillagar jag 1 kg. åt gången i 12-15 minuter.
Vit sås
- Smält 2 msk. smör i en kastrull. Tillsätt mjölet och fräs runt samt rör ut klumpar med en visp.
- Tillsätt mjölken i omgångar under kontinuerlig omrörning. Häller du i all mjölk med en gång finns risk för klumpar.
- När all mjölk är tillsatt så tillsätter du sedan grädden i omgångar under kontinuerlig omrörning.
- Tillsätt avslutningsvis smöret och smaka av med salt och vitpeppar.
Servera lutfisk med vit sås
Servera din lutfisk med vit sås tillsammans med kokt potatis och gröna ärtor. Dra några drag med svartpepparkvarnen eller krydda med mortlad kryddpeppar innan servering.