×
×

Sök på Johans mat

Lussekatter – Recept på svensk klassiker till lucia

Ingredienser

kniv-gaffel-skedLussekatter

  • 50 g. jäst
  • 250 g. smör
  • 5 dl. mjölk
  • 1 g. saffran
  • 1 st. sockerbit
  • 2 dl. socker
  • 2 st. ägg (ett för degen och ett för pensling)
  • 1,5 l. vetemjöl
  • 1 tsk. salt
  • 1 pkt. russin

Lussekatter – Recept på svensk klassiker till lucia!

Lussekatter - Recept på svensk klassiker.

Så här gör du lussekatter

  1. Ta fram en mortel och mortla saffran tillsammans med en sockerbit så får du fram extra smaker.
  2. Smält smör i en kastrull och tillsätt sedan mjölken och värm på. Ta fram en termometer så du säkerställer att du uppnår en temperatur om maximalt 37 grader. När mjölk- och smörblandningen uppnått rätt temperatur, så ställer du av kastrullen från värmekällan.
  3. Smula ner jäst i en bunke. Tillsätt lite av den uppvärma mjölk- och smörblandningen så du löser upp jästen ordentligt. Addera sedan den resterande mjölk- och smörblandningen under omrörning.
  4. Tillsätt mortlad saffran, socker och salt. Blanda runt och tillsätt sedan det mesta av vetemjölet.
  5. Arbeta degen tills den blir blank och smidig. Jag gör det för hand med en bakslev, men det går även att göra i bakmaskin. Låt den sedan få jäsa till dubbel storlek. Det tar ca. 30 minuter.
  6. När degen jäst klart så tar du upp den och arbetar med den på en ren mjölad yta.
  7. Nu är det dags att vara kreativ. Skapa de former av lussekatter du vill göra. Själv skapade jag S-formade lussekatter.
  8. Lägg dina färdiga lussekatter på en ugnsplåt med bakplåtspapper under. Tryck i russin i dina lussekatter där det passar.
  9. Låt lussekatterna få jäsa under en handduk till dubbel storlek.
  10. Vispa upp ett ägg i en skål och pensla lussekatterna precis innan du ska grädda dem i ugnen.
  11. Grädda dina lussekatter på 250 grader i mitten av ugnen i ca. 5 minuter eller tills de fått en fin yta. Gör du större lussekatter tar det längre tid att grädda dem. Ha koll!

Finns det något godare än nygräddade svalna lussekatter med ett iskallt glas med mjölk? Nej jag tror inte det!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *