×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Lax med brynt smör, kapris och dill

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Lax i ugn

  • 1 st. laxsida med skinn (ca. 1 kg)
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak
  • Skalet från 1 st. citron

Brynt smör med kapris och dill

  • 150 g. smör
  • 120 g. kapris i vinäger
  • 1 msk. finhackad dill

Kokt potatis

  • 800 g. potatis
  • 1-2 tsk salt per liter vatten
  • Vatten som täcker potatisen

Tillbehör

  • 500 g. haricots verts
  • 2 tsk salt
  • 1 msk. smör
  • 1 st. röd lök (till garnering)

Lax med brynt smör, kapris och dill serverade jag med potatis, haricots verts och rödlök.

Lax med brynt smör, kapris och dill serverade jag med potatis, haricots verts och rödlök.

Så här gör du lax med brynt smör, kapris och dill som jag serverade med potatis, haricots verts och rödlök.

  1. Salta och peppra laxen på ovansidan efter smak. Riv över skalet från citronen.
  2. Lägg laxen på en ugnsplåt med skinnsidan nedåt. Ställ in laxen på 175 grader i ca. 30 minuter. Mät med en termometer om du är osäker. Jag föredrar när laxen håller en innertemperatur om 50 grader.
  3. Samtidigt som laxen tillagas i ugnen så kokar du potatis. Du kan beräkna att färskpotatis är färdig på ca. 10-20 minuter och vinterpotatis mellan 20-30 minuter. Allt beror såklart på potatisens storlek. Känn med en sticka om du är osäker.
  4. Medan laxen och potatisen tillagas så kokar du haricots verts i en kastrull med saltat vatten. Koka inte din haricots verts mer än 2-3 minuter. Du vill behålla ett bit. När de kokat färdigt så häller du av vattnet och tillsätter smör och blandar runt.
  5. När laxen och potatisen är klar så låter du laxen få vila. Potatisen håller sig fint i kastrullen under lock medans du tillagar brynt smör med kapris och dill.
  6. Börja med att smälta smöret i en kastrull på ganska hög värme i en kastrull. Låt smöret bubbla upp ordentligt. Rör runt kastrullen några gånger så att värmen fördelas jämnt.
  7. Efter cirka 2 minuter börjar smöret färgas gyllenbrunt. När smöret blir ”stilla” och börjar dofta lite nötigt, så ställer du av kastrullen från värmen.
  8. Använd en sked för att ta bort skummet från ytan på smöret. Häll sedan direkt upp det brynta smöret i en skål utan att bottensatsen följer med. Lägg i din avrunna haricots verts och finhackad dill och blanda.
  9. Lägg potatis, lax och haricots verts på tallriken. Lägg över det goda smörblandningen ovanpå och toppa med finhackad rödlök.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *