×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Kryddsmör till kött som du kommer älska

Ingredienser

kniv-gaffel-skedKryddsmör till kött

  • 200 g. normalsaltat smör
  • 2 st. schalottenlökar eller 1/2 mindre gul lök.
  • 5 st. soltorkade tomatbitar i olja
  • 2 tsk. färsk dragon
  • 2 dl. vatten
  • Saften från 1/2 citron
  • Skalet från 1 st. citron
  • 2 st. vitlöksklyftor
  • 2 tsk. färsk persilja
    15 drag med pepparkvarnen
  • 1 tsk. salt

Kryddsmör till kött som du kommer älska. Passar till alla sorters kött som exempelvis grillad eller stekt entrecôte, lövbiff eller ryggbiff.

Kryddsmör till kött som du kommer älska. Passar till alla sorters kött som exempelvis grillad eller stekt entrecôte, lövbiff eller ryggbiff.

Så här gör du kryddsmör till kött

  1. Ta fram smöret från kylskåpet och låt det rumstempereras. Eftersom det blir lättare att arbeta med smöret när du ska göra ditt kryddsmör.
  2. Finhacka schalottenlök, soltorkade tomater och dragon.
  3. Lägg det i en kastrull tillsammans med vatten, salt och svartpeppar.
  4. Riv över skalet från en citron med ett zestjärn. Dela sedan på citronen och pressa i saften från den ena citronhalvan.
  5. Koka upp och låt det sedan sjuda tills det kokat torrt. Håll uppsikt när det börjar bli torrt så det inte bränns vid.
  6. När allt kokat torrt, så låter du det svalna. Ett tips är att ställa kastrullen i ett vattenbad.
  7. När innehållet i kastrullen svalnat, så lägger du det i en skål tillsammans med det rumstempererade smöret.
  8. Finhacka vitlök och persilja och lägg i och blanda runt. Smaka av med eventuellt mer salt och svartpeppar.

När du gjort klart ditt kryddsmör, kan du göra som jag att bara lägga det i en skål och ställa in i kylskåpet. Det ger en rustik känsla när gästerna får ta av smöret själv. Vill du istället forma det till rullar så lägger du smöret i plastfolie och formar smöret till en rund rulle och ställer in i kylskåpet. Då skär du sedan med kniv mängden du vill ha till köttbiten. Ditt kryddsmör går också bra att frysa in och använda vid ett senare tillfälle. Oavsett hur du gör, så har du ett mycket gott kryddsmör till kött som du kommer älska! Jag kan lova att du kommer göra det ofta. Smöret håller sig åtminstone en vecka i kylskåpet utan problem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *