Kebabspett med libabröd och goda tillbehör är lättlagad smakfull middag.

Så här gör du kebabspett

  1. Finhacka chili, persilja och vitlök och lägg i en bunke.
  2. Tillsätt resterande kryddor och blanda.
  3. Addera nötfärsen och blanda med alla kryddor. Se till att blanda väl.
  4. Ta fram spetten och forma 4 st. kebabspett runt spetten. Använd en våg för att få lika mängd färs på spetten. Arbeta in smeten så du formar en korv och där spettet är i mitten. Genom att fukta dina händer med lite vatten, så fastnar inte smeten så lätt mot dina händer.
  5. Stek spetten i lite matolja på medelhög värme i ca. 10 minuter. Se till att vända dem så de får en fin stekyta runt om.

Sås till kebabspett

  1. Lägg turkisk yoghurt och majonnäs i en bunke.
  2. Riv över en vitlökslkyfta med zestjärn.
  3. Blanda och smaka av med salt och svartpeppar.

Tillbehör till kebabspett

  1. Strimla rödlöken
  2. Skär tomaten i runna skivor och dela på mitten så du får halvor. Eller gör som jag och använd krossade tomater, om du glömt att köpa färska tomater. Det går faktiskt bra också!
  3. Skär din peperoni i strimlor.
  4. Finstrimla isbergsalladen om du använder det. Eftersom jag själv hade jag salladsblad från egen odling, så jag plockade dessa och sköljde i vatten.

Montering av kebabspett

  1. Lägg pitabröden på var sin tallrik.
  2. Börja med att lägga på salladsblad och sedan rödlök och peperoni.
  3. Lägg sedan på tomatskivor eller som i mitt fall ett par matskedar med krossade tomater.
  4. Lägg kebabspettet ovanpå och avlägsna själva spettet.
  5. Ringla över såsen och smula över valfri mängd med fetaost. Garnera gärna med lite extra persilja om du har det över. Avsluta med att pressa över lite citronsaft. Inte mycket, men bara så att du får en trevlig smaknyans från citronen.
  6. Rulla ihop libabrödet genom att vika upp nederdelen och vika in sidorna. Ät!

Ingredienser

kniv-gaffel-sked

Kebabspett

  • 500 g. nötfärs
  • 2 msk spiskummin
  • 1 msk paprikapulver
  • 2 tsk torkad oregano
  • 3 tsk torkad timjan
  • 1/4 tsk. kanel
  • 1-2 st. finhackade röd chili
  • 2 st. vitlöksklyftor
  • 2 tsk. Salt
  • 15 drag med svartpepparkvarnen
  • 3 msk. färsk persilja
  • 4 st. spett

kniv-gaffel-sked

Sås

  • 1 dl. turkisk yoghurt
  • 1 dl. majonnäs
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak
  • 1 st. vitlöksklyfta finriven

kniv-gaffel-sked

Tillbehör

  • 1 st. rödlök
  • 1 st. stor tomat eller 8-12 msk krossade tomater.
  • 65 g. valfri sallad som exempelvis isbergssallad eller någon salladsmix.
  • 4 st. peperoni
  • 150 g. Fetaost
  • Lite pressad citronsaft
  • 4 st. Libabröd
Skriv ut receptet