Ingredienser
Ca. 22 st. kanelbullar
Deg till kanelbullar
- 1 dl. grädde
- 4 dl. mjölk
- 100 g. smör
- 50 g. färsk jäst (blå paket)
- 3 tsk. mortlad kardemumma
- 1+1/2 dl socker
- 1,4 liter mjöl (cirka)
- 1/2 tsk. salt
- 1 st. ägg till gräddning
Fyllning till kanelbullar
- 200 g. rumstempererat smör
- 2 msk. kanel
- 1 dl. socker
- 1 tsk. vaniljpulver
Garnera kanelbullar
- 1/2 dl. ljus sirap
- 1 msk. vatten
- 1/2 dl. pärlsocker
- 2 rejäl nypor strösocker
Kanelbullar – Recept på svensk fikaklassiker som alla älskar.
Så här gör du kanelbullar
- Börja med att förbereda fyllningen. Ställ fram smöret i god tid och lägg i en bunke, så det blir rumstempererat. Detta vill du göra eftersom rumstempererat smör är enklare att arbeta med i din fyllning.
- Nu ska du övergå till att göra degen. Smält smör i en kastrull på låg värme och tillsätt sedan grädde och mjölk. Värm sedan på tills du får en temperatur om 37 grader och då tar du bort kastrullen från spisen. Har du en temperatur som är över 40 grader, så dör jästen och det vill du inte.
- Smula sedan ner jästen i den ljumna vätskan och vispa tills jästen upplösts helt.
- Lägg mjöl, strösocker, salt och mortlad kardemumma i en bunke. Det står 1,4 liter mjöl, men du kan börja med 1 liter mjöl därför att du kasnke inte behöver använda allt mjöl. Blanda ordentligt.
- Lägg vätskan i en större bunke. Addera därefter lite av mjölblandningen och rör runt med en slev kontinuerligt. Fortsätt därefter att addera mjölblandningen stötvis och under omrörning tills dess att du börjar få en deg som blir svårarbetad med sleven och som släpper från bunken.
- För sedan över degen till ett bakbord och börja knåda den. Addera mer mjöl i omgångar under knådningen tills du fått en elastisk smidig deg. Ibland går inte allt mjöl åt. Knådningen brukar max ta 5 minuter.
- Låt sedan degen få jäsa i bunken med en bakduk ovanpå i 1 timma. Du vill jäsa degen i rumstemperatur.
Fyllning till kanelbullar
- Medan degen jäser så tar du fram det rumstempererade smöret som du gjorde i det första steget. Addera socker, kanel och vaniljpulver.
- Rör därefter ihop alltsammans ordentligt, så du får en smidig fyllning som du enkelt kan breda ut i ett senare steg.
Forma dina kanelbullar
- När degen jäst klart så mjölar du lite på bakbordet och kavlar ut degen. Jag kvalade ut degen i storleken strax under 60×40 cm och jag höll en tjocklek på ca. 5-6 mm.
- Ta sedan fram en slickepott och klicka ut fyllningen runtom degen och bred sedan ut den. Du vill att fyllningen täcker den utkavlade degen så mycket som går. Det är helt okej om du inte går ända ut till kanten, utan du kan spara någon cm om fyllningen inte räcker.
- Rulla sedan ihop degen som en rulltårta. Rulla från långsidan utan att pressa degen. I de båda ytterkanterna kan degen sticka ut lite fult, men då skär du bara bort detta med en kniv.
- Skär sedan kanelbullarna i ca. 2 cm. tjocka bitar och som du lägger på en ugnsplåt med bakplåtspapper ovanpå. Säkerställ därefter att det finns mellanrum mellan kanelbullarna, eftersom de ska jäsa igen. Du kommer få ca. 22 kanelbullar och jag behövde två ugnsplåtar.
- Låt sedan kanelbullarna få jäsa i ytterligare 30 minuter under en bakduk.
Grädda kanelbullar
- Se till att ugnen är satt på 225 grader.
- Vispa upp ett ägg och pensla kanelbullarna.
- Sätt in dina kanelbullar i mitten av ugnen och grädda i ca. 10 minuter. De är klara när de fått en fin färg. Eftersom jag fick två plåtar med kanelbullar, så gräddar du dessa var för sig.
- För över dina nygräddade kanelbullar på ett svalt galler. Du kan behålla bakplåtspappret under.
Garnera kanelbullar
- Blanda sirap med vatten. Gör det gärna medans kanelbullarna gräddas.
- Direkt efter att du tagit ut kanelbullarna, så penslar du på siraps och vattenblandningen.
- Toppa sedan direkt med pärlsocker och strösocker.
- Låt sedan kanelbullarna få svalna.
I min värld är en klassiker att äta ljumna kanelbullar med ett iskallt glas med mjölk. Det är sen gammalt. Det går självklart bra att frysa ner dom och de gör du så snart som möjligt efter att de svalnat. Detta eftersom de då kommer smaka som godast när du väl tinar upp dem.