Hösten är här och då passar det alltid bra med ett långkok på en höstgryta med högrev!

Så här gör du

Ställ in ugnen på 150 grader. Under tiden hackar du morot, lök, selleri och vitlök grovt. Stek dem i stekpanna med matolja så de får lite stekyta. Passa även på att steka märgbenen så även de får stekyta på vardera sida. Salta och peppra köttet och stek köttet runt om så det får en fin stekyta. Lägg allt i en gjutjärnsgryta. Häll i en flaska rödvin och ett paket krossade tomater. Tillsätt tomatpurén, köttfonden, honungen, chilin, lagerblad, rosmarin och timjan.

Tänk på att köttfonden i detta recept avser den färdiga flytande köttfonden som du kan köpa på flaska i butiken. Dessa fonder är vanligtvis väldigt salta så här väljer du mängd efter smak. I mitt fall valde jag 1/2 dl köttfond. Har du tillagat din egna köttfond så använder du självklart den! Smaka även av den röda chilin. Är den mycket het så kanske du vill ta i en mindre mängd. Chilin ska i denna grytan ge en angenäm ”kick” utan att ta överhand.

Sätt in grytan med locket på i 5 timmar. Smaka av grytan efter halva tiden. Saknar du något i smaker så kan du addera dem nu, men tänk på att smaken bli bara bättre ju längre den får gå i ugnen.

Efter fem timmar så plockar du ur köttet och märgbenen från grytan. Sila av såsen och koka upp den i gjutjärnsgrytan. Ta ur innanmätet från märgbenen och addera i såsen. Märgen tillför mycket god smak! Koka ner såsen och känns den tunn så tillsätter du redning tills du får önskad konsistens.

Till denna gryta valde jag att laga sötpotatis i ugn. Jag skar sötpotatisen i pommes frittes storlek och kryddade med salt, svartpeppar, timjan och några matskedar flytande honung innan de åkte in i ugnen på 200 grader i ca. 30 minuter. Vill du inte använda sötpotatis så går det lika bra med ugnsrostad potatis, potatismos eller vanlig hederlig kokt potatis.

Ska du dricka vin till middagen så rekommenderar jag att dricka samma vin som du använder i grytan. Se därför till att köpa med dig 2 flaskor och själv valde jag ett Italienskt vin från Ciccio Zaccagnini.

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Grytan

  • 1 kg högrev
  • 2 st morot
  • 1 selleristjälk
  • 2 st  lökar
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 1 röd chili
  • 3 st lagerblad
  • 2 kvistar färsk rosmarin
  • 1 knippe timjan
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 paket krossade tomater
  • 1 flaska rödvin
  • 1/2 dl köttfond
  • 2 msk honung

Rostad sötpotatis

  • 3 st stora sötpotatisar
  • 3 msk honung
  • Timjan efter smak
  • Salt och svartpeppar
Skriv ut receptet