×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Helstekt kyckling med currysås och ris

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Helstekt kyckling med currysås

  • 1 st. hel kyckling
  • Ris till 4 portioner
  • 100 g. smält smör att pensla kycklingen med

Kryddning Insidan av kycklingen

  • 1 msk. chiliflakes
  • 1/4 msk. kanel
  • 30 drag med pepparkvarnen
  • 2 tsk. salt
  • 50 g. smör
  • 1 st. Citron

Rub till kryddning på utsidan

  • 100 g. smör
  • 2 tsk. salt
  • 30 drag pepparkvarnen
  • 2 msk. curry
  • 1 msk. ingefärapulver
  • 1 tsk. spiskummin

Sås till kyckling

  • 4 dl. vatten
  • 400 ml. kokosmjölk
  • 1 msk. kycklingfond
  • 1 st. lök
  • 3 st. vitlöksklyftor
  • 1 st. stor morot
  • 4 st. torkade limeblad
  • 2 msk. tomatpuré
  • Redning

Helstekt kyckling med currysås och ris är smakfull middag.

Helstekt kyckling med currysås och ris är smakfull middag.

Inledning

I detta recept ska du låta saften från kycklingen få rinna ner över en såsbas som samtidigt tillags med kycklingen i ugnen. Jag har en bra ugnsform som där jag i den får plats med ett galler. Det gör att kycklingen ligger ovanför och där smakerna från kycklingen då kan rinna ner mot ugnsformen. Eftersom det medför att du adderar en mycket trevlig smak från kycklingen till din sås. Men har du inte tillgång till detta, så kan du lägga kycklingen direkt mot ett vanligt ugnsgaller och under ha en ugnsform som kan ta emot safterna från kycklingen.

Så här gör du helstekt kyckling med currysås och ris

  1. Blanda salt, svartpeppar, chiliflakes och kanel i en skål. Häll i insidan av kycklingen.
  2. Lägg i en smörklick och avsluta med att lägga in en hel citron. Men stick gärna några hål på citronen med en kniv, så citronsaften kan sippra ut och ge god smak.

Rub till kryddning på utsidan

  1. Ha två smörbitar som du lägger under skinnet på var sin sida. Alltså du kan behöva pilla lite med fingret för att få upp skinnet. Men var samtidigt försiktig så skinnet inte går sönder. Smöret kommer bidra till en mycket god smak.
  2. Blanda salt, svartpeppar, curry, ingefära och spiskummin i en skål.
  3. Rubba in kycklingen runt om med kryddblandningen.

Sås till kyckling

  1. Ta fram en ungsfast form och lägg i vatten, kokosmjölk, kycklingfond, tomatpuré och torkade limeblad
  2. Grovhacka löken, vitlöken och moroten och lägg tillsammans med övriga ingredienser.

Tillagning av helstekt kyckling med currysås.

  1. Ställ in ugnsformen med kycklingen ovanpå ett galler och tillaga i mitten av ugnen på 150 grader i 1,5-2 timmar. Du vill köra kyckligen på låg temperatur, eftersom det gör den saftigare. Tidsåtgången varierar beroende på ugn. Men mät kycklingen med en termometer och den är klar när den är 85 grader intill benet. Efter halva tiden, så värmer du på smör som du med pensel penslar över kycklingen. Jag gjorde detta efter ca. 1 timma.
  2. När kycklingen är klar så ställer du den åt sidan för att få vila.
  3. Sila av såsen från ugnsformen i en kastrull. Men bakdelen på kycklingen har också mycket safter, så se till att även detta hamnar i såsen. Låt såsen få koka upp och red av såsen till den konsistens som du föredrar.
  4. Smaka av med eventuellt salt och svartpeppar.

Servera helstekt kyckling med currysås och ris

Börja med att tranchera kycklingen som du tycker blir bäst. Lägg sedan upp kycklingen på tallrikar och servera tillsammans med nykokt ris och den mycket goda såsen. Läs på förpackningen hur du ska koka riset. Alltså jag kokade riset i samband med att jag tog ut kycklingen och började slutföra såsen. Gillar du färsk koriander, så kan den kryddan passa fint att lägga ovanpå. Men själv tycker jag inte om koriander, men tycker däremot att finhackad färsk gräslök passar bra att strö över. Så det valde jag. Men dela även gärna citronen och pressa över citronsaft. Alltså det kommer ge extra trevlig smak.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *