×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Grillad macka med champinjoner, cream cheese och lagrad ost

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 st. grillad macka

 • 8 st. bröd (exempelvis formfranska)
 • 130 g. champinjoner
 • 150 g. cream cheese
 • 100 g. lagrad ost
 • Skalet från 1/2 citron
 • 1 tsk. torkad timjan
 • Några drag med pepparkvarnen
 • Smör till stekning

Grillad macka med champinjoner, cream cheese och lagrad ost – Recept på lättlagad grillad smörgås.

Grillad macka med champinjoner, cream cheese och lagrad ost - Recept på lättlagad grillad smörgås.

Inledning

För att göra detta recept, så rekommenderas att du har en smörgåsgrill för bra resultat. Alltså jag använder själv en OptiGrill från OBH Nordica.

Men du kan alltid grilla dina smörgåsar utomhus i en kolgrill såklart. Ställ in grillen på indirekt värme, där du har kolen bara på ena halvan av grillen. Grilla mackorna så de får fin rostad yta på var sin sida över den varma ytan. Sedan lägger du dem på motsatt sida, som är den ”kalla” sidan och låter osten få smälta helt och där mackorna blivit helt varma.

Men vill du köra i ugnen så ställer du den på 225 grader och tillagar dina mackor i mitten av ugnen i ca. 10-15 minuter. Men du kommer dock inte få samma frasiga bröd med grillränder om du tillagar i ugnen.

Men du kan också tillaga i en stekpanna med lite smör på medelhög värme. Se till ha någon slags press som pressar mackorna likt en smörgåsgrill. Vänd när brödet fått fin färg och stek på andra sidan under press, tills den också fått fin färg, där osten har smält och mackan blivit varm.

Vad gäller brödet, så kan du välja i princip vilket bröd som helst. Men ett bröd som lämpar sig för att rostas eller grillas är ju att föredra. Alltså jag hade exempelvis inte valt lingongrova för att ta ett exempel.

Grillad macka med champinjoner, cream cheese och lagrad ost

 1. Skär champinjonerna i tunna skivor.
 2. Lägg smör i en panna och tillsätt champinjonerna och timjan. Stek tills champinjonerna fått en fin stekyta.
 3. Lägg cream cheese och lagrad riven ost i en bunke. Riv över skalet från halva citronen. Gå sedan i med peppar och blanda. Smaka av med ev. mer peppar.
 4. Lägg oströran jämt fördelat på 4 smörgåsar.
 5. Fördela sedan ut den stekta svampen på vardera smörgås.
 6. Avsluta med att lägga de resterande bröden ovanpå.
 7. Tillaga bröden på din OptiGrill tills de är klara, genom att köra på det automatiska programmet för att tillaga bröd. Använder du annan smörgåsgrill, så följer du instruktioner för den. Eller enligt den kortfattade instruktionerna för andra tillagningssätt ovan.

Till hur många personer räcker grillad macka med champinjoner, cream cheese och lagrad ost ?

Jag är glad i min mat och blir i detta fallet mätt av två grillade mackor. Så receptet räcker då till två fullvuxna personer skulle jag säga. Men serverar du med en trevlig sallad, så mättar ju den också och då borde receptet räcka till 4 personer tänker jag och där man då får var sin grillad macka.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *