Ingredienser
4 st. grillad macka med avokadopesto
- 8 st. bröd (exempelvis levainbröd)
- 1 st. avokado
- 40 g. färsk spenatblad
- 20 g. pinjenötter
- 100 g. lagrad ost (exempelvis prästost eller parmesanost)
- 50 g. paprika
- 1 st. tomat
- 1 st. vitlöksklyfta
- Saften från 1/2 citron
- 4 msk. olivolja
- 1/4 tsk. cayennepeppar
- Bredbart smör till bröden
- Salt efter smak
- Svartpeppar efter smak
Grillad macka med avokadopesto – Recept på mumsig grillad vegetarisk smörgås.
Så här gör du grillad macka med avokadopesto
- Börja med att lägga pinjenötterna i en varm torr stekpanna. Rosta dina pinjenötter tills de får en rostad fin brun färg. Men du vill inte att de ska få en svart bränd färg. Lägg i en skål när de är färdigrostade.
- Skär paprikan i mindre tärningar och gör även detsamma med tomaten.
- Skala vitlöksklyftan och finhacka den.
- Riv osten om du inte köpt en färdigriven lagrad ost.
- Dela avokadon och avlägsna kärnan. Gröp ur innanmäten och lägg i en matberedare med mixer.
- Tillsätt sedan pinjenötterna, paprika, tomat, vitlök, ost spenat, citronsaft, olivolja samt cayennepeppar.
- Kör tills du får en slät kräm som liknar en slags pesto.
- Smaka av med salt och svartpeppar.
- Lägg bröden på en väl rengjord yta och bred på smör.
- Fördela sedan ut avokadopeston på 4 av bröden i ett jämt tjockt lager.
- Avsluta med att lägga en brödskiva ovanpå.
- Tillaga bröden på din OptiGrill tills de är klara, genom att köra på det automatiska programmet för att tillaga bröd. Använder du annan smörgåsgrill, så följer du instruktioner för den.
Jag har ingen smörgåsgrill?
För att göra detta recept, så rekommenderas att du har en smörgåsgrill för bra resultat. Alltså jag använder själv en OptiGrill från OBH Nordica. Men du kan alltid grilla dina smörgåsar utomhus i en kolgrill såklart om du har tillgång till det. Men vill du köra i ugnen så ställer du den på 225 grader och tillagar dina mackor i mitten av ugnen i ca. 10-15 minuter. Men du kommer dock inte få samma frasiga bröd med grillränder om du tillagar i ugnen.
Vilket typ av bröd kan jag använda till grillad macka med avokadopesto?
I sak kan du välja i princip vilket bröd som helst, men ett bröd som lämpar sig för att rostas eller grillas är ju att föredra. Alltså jag hade inte valt exempelvis en sirapslimpa eller vörtbröd. I detta receptet valde jag ett levainbröd, som har storleken som en vanlig formfranska. Det går att köpa i de flesta välsorterade mataffärer. Men väljer du ett större bröd, så kan du behöva anpassa mängden av ingredienser.
Hur mättande är grillad macka med avokadopesto?
Jag är glad i min mat och blir i detta fallet mätt av två grillade mackor. Så receptet räcker då till två fullvuxna personer. Men serverar du med lite friterad pommes, så mättar ju det och då borde receptet räcka till 4 personer, där ni får vardera smörgås. Annars är det bara att göra fler grillad toast med avokadopesto. För vem kan inte föräta sig på grillade mackor?