×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Gnocchigratäng – recept på ostig gratäng

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Gnocchigratäng

  • 500 g. gnocchi
  • 2 st. vitlöksklyftor
  • 20 cm. purjolök
  • 1 st. gul lök
  • 1 st. röd chili
  • 125 g. bacon
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak
  • 3-6 msk. panko

Bechamelsås

  • 2 msk. smör
  • 3 msk. mjöl
  • 3 dl. grädde
  • 5 dl. mjölk
  • 150 g. ost
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak
  • Muskotnöt efter smak

Gnocchigratäng – recept på ostig gratäng med bacon, lök och chili.

Gnocchigratäng - recept på ostig gratäng med bacon, lök och chili.

Så här gör du Gnocchigratäng

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Låt rikligt med saltat vatten få koka upp i en pastakastrull.
  3. När vattnet kokat upp så lägger du försiktigt i ca. 15 gnocchi i taget.
  4. Låt gnocchin koka tills de flyter upp till ytan, för då är de färdiga att ta upp med en hålslev som du lägger i en ugnsform.
  5. Hacka löken och vitlöken och chilin fint och stek i smör och olja tills den mjuknat och där löken blivit glansig. Fördela över gnocchin.
  6. Skär baconet i cm-tjocka strimlor och stek på i stekpanna till den konsistens som du föredrar. Jag vill själv ha den lite mer åt det knapriga hållet. Fördela sedan ut baconet i ugnsformen.
  7. Värm på mjölken och grädden i en kastrull. men säkerställ så den inte kokar, bara så vätskan håller sig ljummen.
  8. Därefter värmer du smöret i en kastrull så smöret smälter på medelhög värme. Gå i med mjölet och vispa ihop ordentligt. Låt fräsa på någon minut, eftersom det minimerar att du får mjölsmak.
  9. Justera sedan ner värmen till medel och gå i med mjölk- och gräddblandingen stegvis i omgångar. Alltså du vill gå i med lite i taget. Eftersom går du i allt på en gång så finns risk att du får klumpar i din bechamelsås. Det vill du inte. Rör din bechamelsås hela tiden. När mjölk- och gräddblandningen blandat sig ordentligt så häller du i mer.
  10. När all mjölk- och gräddblandning har adderats, så tillsätter du den rivna parmesanosten och rör ihop så osten smälter ordentligt och du får en slät bechamelsås.
  11. Lägg i en nypa socker och salta samt peppra efter smak. Avsluta med att riva i muskotnöt. Mängden muskotnöt smakar du dig fram.
  12. Häll över så mycket bechamelsås du får plats med i din ugnsform där du har övriga ingredienser.
  13. Toppa sedan med panko ströbröd i ett jämt lager.
  14. Ställ in ugnsformen i mitten av ugnen i cirka 20 minuter eller tills gratängen fått fin färg och där bechamelsåsen börjat bubbla.
  15. Ta sedan ut din gnocchigratäng och låt svalna en stund inna du serverar på tallrikar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *