Ingredienser
4 portioner
Gnocchigratäng
- 500 g. gnocchi
- 2 st. vitlöksklyftor
- 20 cm. purjolök
- 1 st. gul lök
- 1 st. röd chili
- 125 g. bacon
- Salt efter smak
- Svartpeppar efter smak
- 3-6 msk. panko
Bechamelsås
- 2 msk. smör
- 3 msk. mjöl
- 3 dl. grädde
- 5 dl. mjölk
- 150 g. ost
- Salt efter smak
- Svartpeppar efter smak
- Muskotnöt efter smak
Gnocchigratäng – recept på ostig gratäng med bacon, lök och chili.
Så här gör du Gnocchigratäng
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Låt rikligt med saltat vatten få koka upp i en pastakastrull.
- När vattnet kokat upp så lägger du försiktigt i ca. 15 gnocchi i taget.
- Låt gnocchin koka tills de flyter upp till ytan, för då är de färdiga att ta upp med en hålslev som du lägger i en ugnsform.
- Hacka löken och vitlöken och chilin fint och stek i smör och olja tills den mjuknat och där löken blivit glansig. Fördela över gnocchin.
- Skär baconet i cm-tjocka strimlor och stek på i stekpanna till den konsistens som du föredrar. Jag vill själv ha den lite mer åt det knapriga hållet. Fördela sedan ut baconet i ugnsformen.
- Värm på mjölken och grädden i en kastrull. men säkerställ så den inte kokar, bara så vätskan håller sig ljummen.
- Därefter värmer du smöret i en kastrull så smöret smälter på medelhög värme. Gå i med mjölet och vispa ihop ordentligt. Låt fräsa på någon minut, eftersom det minimerar att du får mjölsmak.
- Justera sedan ner värmen till medel och gå i med mjölk- och gräddblandingen stegvis i omgångar. Alltså du vill gå i med lite i taget. Eftersom går du i allt på en gång så finns risk att du får klumpar i din bechamelsås. Det vill du inte. Rör din bechamelsås hela tiden. När mjölk- och gräddblandningen blandat sig ordentligt så häller du i mer.
- När all mjölk- och gräddblandning har adderats, så tillsätter du den rivna parmesanosten och rör ihop så osten smälter ordentligt och du får en slät bechamelsås.
- Lägg i en nypa socker och salta samt peppra efter smak. Avsluta med att riva i muskotnöt. Mängden muskotnöt smakar du dig fram.
- Häll över så mycket bechamelsås du får plats med i din ugnsform där du har övriga ingredienser.
- Toppa sedan med panko ströbröd i ett jämt lager.
- Ställ in ugnsformen i mitten av ugnen i cirka 20 minuter eller tills gratängen fått fin färg och där bechamelsåsen börjat bubbla.
- Ta sedan ut din gnocchigratäng och låt svalna en stund inna du serverar på tallrikar.