Ingredienser
4 portioner
Gnocchi alla Sorrentina
- 500 g. gnocchi
- 400 g.krossade eller passerade tomater
- 50 g. parmesanost
- 125 g. mozzarella
- 1 st. gul lök
- 2 st. vitlöksklyftor
- 1 st. röd chili
- 1 msk. olivolja
- 1 msk. smör
- Zest från 1 st. citron
- 15 st. basilikablad
- Salt efter smak
- Svartpeppar efter smak
Gnocchi alla Sorrentina – Recept på italiensk klassiker som DU lyckas med.
Så här gör du Gnocchi alla Sorrentina
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Låt rikligt med saltat vatten få koka upp i en pastakastrull.
- När vattnet kokat upp så lägger du försiktigt i ca. 15 gnocchi i taget.
- Låt gnocchin koka tills de flyter upp till ytan, för då är de färdiga att ta upp med en hålslev som du lägger i en skål.
- Hacka löken och vitlöken och chilin fint och stek i smör och olivolja tills den mjuknat. Häll på krossade eller passerade tomater. Tillsätt basilika och krydda med salt och peppar och låt sjuda i 10 – 15 minuter.
- Smaka av med eventuellt mer salt, svartpeppar och kanske lite socker. Sockret hjälper till att ta bort den syra som kan finnas i tomaten.
- Blanda gnocchin med tomatsås och riven parmesanost och lägg i en ugnsfast form eller som i mitt fall i stekpannan.Toppa med mindre uppskurna bitar mozzarella jämt fördelat. Riv över zest från citronen.
- Grädda mitten av ugn i cirka 20 minuter eller tills gratängen fått fin färg.
Servera Gnocchi alla Sorrentino på tallrikar och avsluta med att riva över extra parmesanost samt ringla över lite extra olivolja. Några drag med pepparkvarnen skadar inte heller.