×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Caesarsallad – Klassiskt recept

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Caesarsallad

  • 4 st. kycklingbröstfiléer 
  • 140 g. bacon
  • 300 g. romansallad
  • 100 g. bröd ex. formfranska
  • ca. 20 st. körsbärstomater 
  • Smör till stekning
  • Matolja till stekning

Dressing

  • 1 st. äggula
  • 1 tsk. dijon
  • 2 dl. rapsolja
  • 3 msk. olivolja 
  • 5 bitar sardeller
  • 1/2 st. citronsaft
  • 30 g. Riven parmesanost

Övrigt

  • Extra parmesan att riva över

Caesarsallad – Klassiskt recept med kyckling och bacon

Caesarsallad - Klassiskt recept med kyckling och bacon. En smakfull och mumsig sallad.

Introduktion

Egentligen så innehåller inte origiinalreceptet på caesarsallad varken bacon eller kyckling. Det är något som har adderats senare. Jag tycker dock om att ha med bacon och kycklingbröstfiléer. Jag brukar vanligtvis alltid förorda att köpa kyckling av lårfilé, klubba eller ben, då dessa styckdetaljer är så mycket saftigare. Undantaget är däremot caesarsallad, där jag faktiskt tycker det ska vara kycklingbröstfiléer. Se bara inte till att översteka den, eftersom den lätt blir torr och därmed tråkig.

Som bröd kan du använda formfranska eller bake-off baguette. I detta receptet vaöde jag formfranska, eftersom det var ett bröd jag hade hemma.

Det ”svåra” med en caesarsallad är själva dressingen. Du vill tillsätta oljan i en stråle under omröring så dressingen blir lite mer trögflytande, men där du inte gör en tjock majonnäs. Ser du att dressingen blir för tjock, då ökar du mängden olja. Den ska vara i en konsistens där den täcker bladen, men samtidigt inte bara rinner av heller.

Så här gör du caesarsallad – klassiskt recept

  1. Tärna brödet i cm-tjocka bitar.
  2. Stek sedan brödet i olja och smör på medelhög värme tills brödet blivit frasigt och fått en rostad, men inte bränd yta.
  3. Lägg brödkrutongerna i en skål.
  4. Därefter går du i med bacon och steker på tills den blivit knaprig eller den konsistens på baconet som du föredrar. Lägg baconet på papper när det stekts klart.
  5. Salta och peppra kycklingen runt om. Gå i med olja och smör i stekpannan och stek på medelhög värme runt om så du får en fin stekyta.
  6. Lägg sedan kycklingbröstfiléerna i en ugsnform och ställ in i ugnen på 150 grader tills kycklingbröstfiléerna uppnått en temperatur om 72 grader. Läs gärna min temperaturguide.
  7. Låt kycklingen sedan få vila. Skär du upp den när det är dags att servera.

Så gör du dressingen till din caesarsallad

  1. Gå i med äggula och dijonsenap i en större bunke eller skål.
  2. Finhacka sardeller och vitlöken och lägg i samma bunke.
  3. Addera matolja i fin stråle och vispa samtidigt. Se till så du inte gör en tjock majonnäs. Avväg mängden olja så dressingen blir mer trögflytande.
  4. Därefter går du i med olivolja, citronsaft och blandar runt.
  5. Efter det så går du i med riven parmesan.
  6. Vispa ihop och smaka av med salt och svartpeppar.

Montering av caesarsallad

  1. Skär salladen i mindre portionsbitar och skölj den i vatten. Torka av den sköljda salladen.
  2. Skär körsbärstomaterna på mitten så du får halvor.
  3. Gå i med salladen i bunken med dressingen och blanda varsamt så dressingen täcker salladsbladen.
  4. Lägg sedan den uppdressade salladen på var sin tallrik.
  5. Därefter skär du upp ut kycklingen i cm-tjocka bitar och fördelar ut på tallrikarna.
  6. Sedan har du på baconet, tomathalvorna och brödkrutongerna jämt fördelat.
  7. Passa på att riva över lite extra parmesanost. Drag gärna något extra drag med pepparkvarnen.
  8. Servera!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *