Cacio E Pepe – recept på lättlagad italiensk middag som alla lyckas med.

Så här gör du Cacio E Pepe

  1. Koka upp saltat vatten i en kastrull. När vattnet kokar så tillsätter du pastan. Koka enligt förpackningen.
  2. När pastan nästan börjar bli klar, så tillsätter du pastavatten och peppar i en varm stekpanna.
  3. Tillsätt osten i stekpannan och blanda runt så osten smälter.
  4. När pastan kokat klart, så tillsätter du den och blandar.
  5. Servera direkt på tallrik. Avsluta med att riva över extra parmesan och dra gärna några extra drag med pepparkvarnen.

Cacio E Pepe kan verka vara en enkel maträtt. På sätt och vid är den det, men det svåra är att få krämigheten likt en pasta carbonara. Pastavattnet och parmesanen ska bli lite som en krämig sås. När du väl får till det, så är det en superenkel maträtt som du kommer tillaga många gånger.

I en Cacio E Pepe är det klassiska att använda en pecorino. Jag använde parmesan, då det var det jag hade hemma och jag kan lova att det funkar finfint.

Ingredienser

kniv-gaffel-sked 4 portioner

Cacio E Pepe

  • 400 g. pasta
  • 4 dl. riven pecorino eller parmesan
  • 3 dl. pastavattnet
  • Rikligt med svartpeppar
  • Salt till pastavattnet
Skriv ut receptet