×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Big Mac – Så gör du din egna ikoniska hamburgare

Ingredienser

kniv-gaffel-sked1 portion

Big Mac

 • 3 st. hamburgerbröd (två bottendelar och en toppdel)
 • 200 g. nötfärs
 • 2 st. skivor med ost (exempelvis cheddar)
 • 1/2 st. gul lök
 • 4-6 st. inlagda gurkskivor
 • Lite strimlad isbergssallad

Hamburgerdressing

 • 1 dl. majonnäs
 • 2 msk. finhackad inlagd gurka
 • 2 msk. gul senap
 • 1 tsk. vitlökspulver
 • 1,5 tsk. vitvinsvinäger
 • 1 tsk. lökpulver
 • 1 tsk. paprikapulver

Big Mac – Så gör du din egna ikoniska hamburgare i ditt egna kök.

Big Mac - Så gör du din egna ikoniska hamburgare i ditt egna kök.

Inledning

McDonald’s Big Mac är verkligen en ikonisk hamburgare. Vem känner inte till den? Det råder dock delade meningar om hur bra den är som hamburgare. Alltså jag tänker inte gå in i den diskussionen här och jag tänker var och en får tycka vad de vill. Men jag ville däremot prova att reproducera den och göra en slags klon. När jag nu hade gjort den, så tog jag även beslutet att publicera hur jag gjorde här på Johans mat.

Några förändringar på min Big Mac klon

Några skillnader blev det ändå på min Big Mac, då jag exempelvis redan hade dessa ingredienser hemma. Brödet blev i detta fallet ett brioche. Jag hade även port salut hemma och då valde jag den som ost. Egentligen ska det ju vara en cheddarost. Själva köttpuckarna gjorde jag 100 g. vardera och är större än de på originalet. Den skarpsynte ser också att det är ost på båda köttpuckarna. Jag valde att göra så eftersom det i min värld ska vara ost på varje köttpuck och gärna även smält. Orsaken är att jag tycker det blir godare på alla hamburgare. På en original Big Mac så är det bara en ostskiva och som ligger under första köttpucken.

Men i övrigt är den uppbyggd på samma sätt

Men utöver dessa justeringar, så har jag byggt upp min Big Mac klon på samma sätt som McDonald’s gör. Själva dressingen är gjord enligt ett läckt recept. Det finns dock variationer på detta recept och som också menas ska vara originalreceptet. Vilket som är rätt eller fel vet jag faktiskt inte. Men det recept ni ser i ingrediensförteckningen är ett av de jag valde att göra. Som synes på bilden, så blev den rätt hög och därmed lite svåräten. Men det smakade ändå bra så det gjorde inget för min del.

Såhär gör du Big Mac

 1. Börja med att göra dressingen till din Big Mac. Det gör du genom att först finhacka den inlagda gurkan. Sedan blandar du bara alla ingredienser i en skål. Klart!
 2. Finhacka gul lök och skär din isbergssallad i tunna strimlor. Den inlagda gurkan skär du i skivor, om den inte redan är uppskivad.
 3. Rosta bröden i en varm stekpanna, så att undersidan får en fin rostad färg. Se till så bröden inte bränns.
 4. Forma köttpuckar av köttfärs och salta samt peppra på ena sidan. Stek dina köttpuckar på hög värme i lite olja och smör så då får en riktigt trevlig stekyta. Börja steka den sidan som du pepprade och saltade. Den andra sidan saltar och pepprar du under stekningen.
 5. Vänd på dina köttpuckar och stek andra sidan och även här vill du få en fin stekyta. Lägg på osten ovanpå varje köttpuck. Lägg gärna i en gnutta vatten och lägg på ett lock, så kommer ångan från vattnet att hjälpa till att smälta osten.

Montera din Big Mac

 1. Börja med att lägga ett lager av hamburgerdressingen på de båda brödbottnarna.
 2. Sedan lägger du ett lager av den hackade löken.
 3. Efter det så lägger du ett lager av isbergssallad.
 4. På ett av bröden lägger du några inlagda gurkor.
 5. Lägg den första färdigstekta köttpucken på det bröd som inte har inlagda gurkor på sig.
 6. Efter det så lägger du brödet med de inlagda gurkorna ovanpå första köttpucken. Därefter lägger du på den andra köttpucken.
 7. Avsluta med att lägga på hamburgerbrödets topplock.

Jag vill göra fler än en Big Mac

Inga problem. Receptet på hamburgerdressingen räcker till 4 hamburgare. Köttfärsen ökar du på till 800 g. Men du kan göra köttpuckarna mindre om du vill och då använder du bara en mindre mängd med nötfärs. Du avgör storleken. Jag personligen gillar rejäla köttpuckar. Isbergssallad, lök och inlagd gurka har du säkert redan så det räcker till alla hamburgare, eftersom det inte är mycket som behövs där.

1 kommentar

  1. Anders skriver:

   Letar den ultimata Big Mac-såsen och ser på nätet att det ofta står ”inlagd gurka”….vilken sort fungerar bäst?
   Något recept innehåller Bostongurka men det tyckte jag inte blev bra…vilken ”inlagda gurka” använder du?

   Anders

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *