×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Avokadosås – recept på allsidig god sås

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Avokadosås

  • 3 st. avokado
  • 3 dl. yoghurt
  • Skalet från 1 citron
  • Saften från ½ citron
  • 1 msk. olivolja
  • 1 tsk. cayennepeppar
  • Svartpeppar
  • Salt

Avokadosås – recept på allsidig god sås som passar till exempelvis fisk, fågel eller tacos.

Så här gör du avokadosås

  1. Gröp ur avokadon från sitt skal och grovhacka.
  2. Lägg avokadon i en skål och tillsätt citronskal och citronsaft.
  3. Mosa och blanda ihop ordentligt. Det ska inte finnas några avokadoklumpar.
  4. Tillsätt yoghurt, olivolja, cayennepeppar och krydda med svartpeppar och salt efter smak.
  5. Rör om ordentligt så allt blandar sig.
  6.  Servera omgående.

Avokadosås – recept på allsidig god sås som passar till det mesta, som exempelvis fisk, kyckling, tacos eller som fyllning i en baguette. Vill du öka hettan så har du i mer cayennepeppar. Mängden salt och peppar är alltid en smaksak så grundregeln är alltid att smaka dig fram. Det går alldeles utmärkt att byta ut citronen mot lime.

Hur väljer jag en avokado som är mogen?

Hur väljer jag en avokado som är mogen?
Hur många gånger har du inte öppnat en avokado och blivit besviken över att den varit omogen eller alldeles övermogen och brun? Ett tips är att pilla bort den lilla ”knoppen” och kolla vilken färg som insidan har. Är det en grön färg så är den fortfarande omogen. Är den mörk eller svart, ja då är den övermogen och brun inuti. Om det är en lite gulaktig färg så ska den vara mogen och reda för att ätas.

Om man har omogen avokado som man vill påskynda mogningsprocessen, så kan man lägga avokadon i en papperspåse i ett par dagar eller lägga den bland andra frukter som avger en etylengas, som exempel äpple, banan eller tomat. Etylengasen bidrar till att påskynda mognadsprocessen

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *