Asiatisk kycklinggryta med röd curry och kokosmjölk är lättlagad vardagsrätt. Som du även kan äta på helgen.

Så här gör du asiatisk kycklinggryta

  1. Finhacka vitlök, lök och chili.
  2. Stek vitlök, lök och chili i lite matolja tills löken börjar bli glansig.
  3. Forma ett hål och lägg i röd curry pasta. Låt den få steka någon minut under omrörning, innan du blandar den med övriga ingredienser i stekpannan.
  4. Forma ett nytt hål och tillsätt tomatpuré. Låt även den få steka någon minut under omrörning, innan du blandar den med övriga ingredienser. Stek allt i ytterligare ett par minuter.
  5. Lägg din färdigstekta blandning i en större gryta eller kastrull med lock.
  6. Tillsätt kokosmjölk, grädde, zest från lime, limesaft, riven ingefära, kycklingfond, soja och torkade limeblad om du har det. Låt sjuda på medel värme.
  7. Salta och peppra kycklingen på båda sidor. Stek dem i olja tills du får en fin stekyta på båda sidor. Du behöver inte steka dom klara, eftersom du ska tillaga klart dem med övriga ingredienser.
  8. Lägg den färdigstekta kycklingen tillsammans med övriga ingredienser. Lägg även i haricots verts och låt sjuda på medel värme i 15-20 minuter, eller tills kycklingen är klar. Smaka av grytan med salt och svartpeppar.

Servera asiatisk kycklinggryta med röd curry och kokosmjölk tillsammans med ris. Om du gillar koriander, så kan du toppa med detta. Själv tycker jag inte om den kryddan och valde istället att toppa med finhackad gräslök. Funkade jättebra.

I receptet står det att du ska använda dig av kycklinglårfilé. Det beror på att den håller sig saftig i en gryta. Men vill du istället välja någon annan detalj på kycklingen, så går det självklart bra. Vill du göra rätten vegetarisk, så kan du ersätta kycklingen mot tofu eller kanske tärnad stekt halloumi. I samma veva byter du ut kycklingfonden mot grönsaksfond.

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Asiatisk kycklinggryta

  • 600 g. kycklinglårfilé
  • 2 msk. röd currypasta
  • 2 dl. kokosmjölk
  • 1 msk. japansk soja
  • 2 dl. grädde
  • 150 g. haricots verts
  • 2 st. vitlöksklyftor
  • 1 msk. ingefära
  • Saften från 1/2 lime
  • Zest från en hel lime
  • 2 msk. kycklingfond
  • 1 st. gul lök
  • 1 st. röd chili
  • 2 msk. tomatpuré
  • 2 st. limeblad (valfritt)
  • 4 msk. gräslök till topping
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak
  • Matolja till stekning
Skriv ut receptet