Torskrygg och vitvinssås är en trevlig smakkombination. Servera gärna tillsammans med stekt bacon, potatismos och gröna ärtor.

Så här gör du

Börja med vitvinsåsen. Hacka löken och moroten grovt. Stek på i en kastrull tillsammans med persilja och timjan i smör en kort stund. De ska brynas utan att få allt för mycket färg. Tillsätt skaldjursfond och vitt vin och koka ner till hälften. Använder du koncentrerad skaldjursfond så spär du ut den med vatten. Skaldjursfonden går med fördel att byta mot fiskfond om så önskas. Om du har fileat ut torsken själv så ser du till att ha med fiskrenset medan du kokar för extra god smak. När allt kokat ner till hälften, så silar du såsen och tillsätter grädden. Koka ner ytterligare en stund. Känns såsen tunn så går det bra att reda av den. Smaka av med salt, peppar och pressad citron.

Torskryggen kan du steka eller tillaga i ugn med salt och peppar. Jag föredrar om fisken aldrig når en kärntemperatur över 48 grader. Fisken är klar när man trycker lite lätt på toppen och den delar sig lätt.

Jag serverade med stekt bacon, potatismos och kokta ärtor. Potatismoset gör du genom att koka upp potatisen i saltat vatten. När potatisen kokat klart så pressar du potatisen genom en potatispress. Fördelen med att först pressa potatisen genom en potatispress är att du får en finare konsistens på moset och att du slipper ta fram elvispen. Att använda en slickapott fungerar perfekt här. Tillsätt smör och grädde till en konsistens som du föredrar på potatismoset. Smaka av med svartpeppar, riven muskotnöt och salt.

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Vitvinssås

  • 2 st charlottenlökar
  • 1 morot
  • Citron
  • Persilja (4-5 st. stjälkar)
  • Timjan (4-5 st. stjälkar och blad)
  • 4 dl skaldjursfond
  • 3 dl vitt vin
  • 3 dl grädde
  • Salt
  • Vitpeppar

Torskrygg

  • 4 stora torskryggar
  • Salt
  • Vitpeppar

Potatismos

  • 1 kg potatis
  • Grädde
  • 200 g smör
  • Muskotnöt
  • Salt
  • Svartpeppar
Skriv ut receptet