×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Stekt lök – Grundrecept och tips på hur du steker din lök

Ingredienser

kniv-gaffel-skedStekt lök

  • 2 st. stora lökar
  • 1 msk. smör
  • 1 msk. råsocker
  • Salt efter smak

Stekt lök – Grundrecept och tips på hur du steker din lök. Lyckas med din stekta lök helt enkelt.

Stekt lök - Grundrecept och tips på hur du steker din lök. Lyckas med din stekta lök helt enkelt.

Inledning

Du kan skiva eller hacka din lök beroende på användningsområde. På bild ser du en skiva gul lök och jag använde här den stekta löken till hamburgare. Jag kommer nu ge dig ett grundrecept på stekt lök och hur du kan steka den.

Ju längre du steker löken desto godare blir den. Men ha inte för hög värme i detta fallet. Jag kan gärna steka den i upp till en timma och då har jag spisen på 3-4 av en 10-gradig skala. Se till att alltid röra om löken så den inte bränns vid. Det är extra viktigt om du steker den på kortare tid och med högre temperatur. Steker du löken i säg 20 minuter, så skulle jag steka på medelhög värme.

Jag gillar när löken blivit mjuk, fått en glansig ton och samtidigt fått en trevlig stekyta Det går lika bra att steka gul lök som rödlök, silverlök, schalottenlök eller varför inte purjolök.
Löken har en naturlig sötma, men jag tycker det faktiskt är trevligt att ändå addera socker. Men du kan utesluta det om du vill. Sen kan du också smaksätta din lök och det berättar jag mer om längre ner.

Så här gör du stekt lök

  1. Hacka eller skiva löken beroende på ändamålet.
  2. Lägg i en stekpanna tillsammans med smör och socker.
  3. Låt löken få steka under kontinuerlig omrörning i minst 20 minuter. Se till så den inte bränns och justera värmen beroende på hur länge du tänker steka löken. Ju längre den får steka på lägre temperatur desto godare blir den.
  4. Smaka av med salt och låt steka några minuter till.

Smaksätta din lök

Du kan förslagsvis smaksätta din stekta lök med någon matsked soja eller ostronsås. Även worcestershiresås är en trevlig smaksättare. Men även rödvinsvinäger eller balsamvinäger funkar. Sen vill jag såklart slå ett slag för att ha i öl. Det är ett riktigt trevlig sätt att smaksätta din lök. Du har väl spanat in min Ölblogg? Jag skulle personligen välja en ljusare öl, men en porter eller stout passar också. Jag skulle däremot inte valt en suröl eller ipa. Du kommer dock inte använda all din öl, men den kan du ju dricka upp medan löken steker.

I detta receptet så smaksätter du med salt mot slutet. Självklart kan du salta från start. Men se till att inte ha i för mycket salt, eftersom saltsmaken kan förstärkas ju längre du steker löken. Men i detta fallet blir den lite mer mjukare och skulle tro det beror på att saltet hjälper till att bryta ner löken. Sen ska vi inte förglömma svartpeppar. Några drag med pepparkvarnen kan i vissa fall också vara trevligt tänker jag.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *