Spenatpesto med västerbottensost är den svenska peston, lika god som den italienska klassikern.

Så här gör du spenatpesto med västerbottensost

  1. Skölj spenatbladen om så inte är gjort. Skaka av allt vatten så bladen blir helt torra.
  2. Lägg pinjenötterna i en torr stekpanna och rosta på hög värme under kontinuerlig omrörning så pinjenötterna får en rostad fin färg. Du vill undvika att de bränns och blir svarta.
  3. Lägg spenatbladen i en matberedare tillsammans med en skalad vitlöksklyfta, rostade pinjenötter och olivolja.
  4. Kör tills allt blivit finhackat. Fastnar det på sidorna, så för du ner det med en sked. Tillsätt västerbottensosten och kör tills även den mixats in ordentligt.
  5. Smaka av din spenatpesto med västerbottensost med salt och svartpeppar.

Spenatpesto med västerbottensost passar att blanda med nykokt pasta eller som fyllning i en god baguette. Att servera tillsammans med kyckling är inte fel heller. Mängden pinjenötter i detta recept ger en trevlig nötig smak. Vill du minska lite på den nötiga smaken, så har du bara i lite mindre av rostade pinjenötter.

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Spenatpesto med västerbottensost

  • 65 g. färska spenatblad
  • 50 g. pinjenötter
  • 1 st. vitlöksklyfta
  • 1+1/2 dl. fin olivolja
  • 2 dl. riven västerbottensost
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak
Skriv ut receptet