Ingredienser
4 portioner
Spenatpesto med västerbottensost
- 65 g. färska spenatblad
- 50 g. pinjenötter
- 1 st. vitlöksklyfta
- 1+1/2 dl. fin olivolja
- 2 dl. riven västerbottensost
- Salt efter smak
- Svartpeppar efter smak
Spenatpesto med västerbottensost är den svenska peston, lika god som den italienska klassikern.

Så här gör du spenatpesto med västerbottensost
- Skölj spenatbladen om så inte är gjort. Skaka av allt vatten så bladen blir helt torra.
- Lägg pinjenötterna i en torr stekpanna och rosta på hög värme under kontinuerlig omrörning så pinjenötterna får en rostad fin färg. Du vill undvika att de bränns och blir svarta.
- Lägg spenatbladen i en matberedare tillsammans med en skalad vitlöksklyfta, rostade pinjenötter och olivolja.
- Kör tills allt blivit finhackat. Fastnar det på sidorna, så för du ner det med en sked. Tillsätt västerbottensosten och kör tills även den mixats in ordentligt.
- Smaka av din spenatpesto med västerbottensost med salt och svartpeppar.
Spenatpesto med västerbottensost passar att blanda med nykokt pasta eller som fyllning i en god baguette. Att servera tillsammans med kyckling är inte fel heller. Mängden pinjenötter i detta recept ger en trevlig nötig smak. Vill du minska lite på den nötiga smaken, så har du bara i lite mindre av rostade pinjenötter.