×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Rosenbröd – Recept på lättbakat bröd

Ingredienser

kniv-gaffel-sked25 st. rosenbröd

Rosenbröd

  • 10-15 dl. vetemjöl
  • 75 g. smör
  • 3+1/2 dl. mjölk
  • 35 g. bakjäst
  • 3/4 tsk. salt
  • 2 msk. vallmofrön eller sesamfrön

Rosenbröd – Recept på lättbakat bröd som du kommer älska!

Rosenbröd - Recept på lättbakat bröd som du kommer älska!

Så här gör du rosenbröd

  1. Värm upp mjölk till 37 grader i en kastrull och smält samtidigt smöret i en annan kastrull.
  2. Häll i smöret med den ljumna mjölken.
  3. Smula bakjästen i en bunke och stillsätt den ljumna smör- och mjölkblandningen.
  4. Rör om så jästen löser upp sig.
  5. Tillsätt salt och sedan vetemjöl i omgångar under omrörning. Du vill säkerställa att du inte får en allt för fast deg.
  6. Ta upp degen från bunken och knåda ytterligare på ett bakbord.
  7. Rulla ut degen i längder och skär ut 25 lika delar och forma till bullar.
  8. Låt jäsa under bakhandduk till dubbla storlek.
  9. När rosenbröden jäst klart penslar du försiktigt med uppvispat ägg och avslutar med att strö över vallmofrön eller sesamfrön.
  10. Grädda i mitten av ugnen på 250 grader i ca. 10 minuter.

Låt dina rosenbörd svalna innan du serverar dem, men du kan också frysa in dem utan problem. Jag brukar servera dem till buffén, men dessa bröd passar även bra att äta till frukosten eller till picknicken. Eller varför inte bara när du vill äta ett gott bröd med smör och ost emellan.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *