Ingredienser
Räcker till 4 st. portioner
Rödvinssmör
- 1 st. rödlök
- 2 dl. rött vin
- 200 g. normalsaltat smör
- 1 tsk. torkad timjan (eller ett par kvistar färsk timjan)
- 1 st. lagerblad
- Svartpeppar efter smak
Rödvinssmör – Recept på kryddsmör till kött, fågel eller grönsaker.
Inledning
Rödvinssmöret är ett gott tillbehör till förslagsvis en god köttbit. Men att servera till kyckling och grönsaker kan såklart också passa. Du kan med fördel göra rödvinssmöret i god tid innan själva maten ska tillagas. Ställ bara in i kylskåpet tills dess att smöret ska användas.
På visningsbilden har jag lagt smöret rätt i en skål, så får alla ta den mängd de själva vill. Men det går också bra att med hjälp av plastfolie forma smöret som en rund tjockare rulle. Eller varför inte forma smöret som queneller. Du väljer själv hur du vill göra, eftersom smaken ändå är densamma.
Du kan också frysa ner rödvinssmöret om du vill och använda vid senare tillfälle.
Så här gör du rödvinssmör
- Skala och finhacka löken och lägg i en kastrull.
- Tillsätt sedan timjan, lagerblad och rödvin.
- Låt koka upp och koka tills du har ett par matskedar kvar av rödvinet. Låt sedan svalna.
- Lägg rumstempererat smör i en skål. Avlägsna lagerbladet och tillsätt sedan det nedkokta rödvinet med lök och timjan.
- Blanda runt och smaka av med svartpeppar.