×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Ravioli med spenat, ricotta, parmesan och rostade pinjenötter

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Fyllning

  • 500 g färsk spenat
  • 500 g ricotta
  • 50 g riven parmesan
  • 2st vitlöksklyftor
  • Riven citronskal
  • Muskotnöt
  • Salt
  • Svartpeppar

Pastadeg

  • 200 g durumvete
  • 2 st ägg
  • 1/2 msk olivolja
  • 1/2 tsk salt

Till stekning

  • Olivolja
  • Smör
  • Färsk salvia
  • Citron

Ravioli är verkligen supergott! Att tillaga ravioli innebär lite pyssel, men jag kan garantera att det är väl värt tiden.

Så här gör du

I min iver så glömde jag att fotografera några steg när pastadegen skulle tillverkas. Men mät upp 200 gram durumvete och häll det på arbetsbänken. Forma en krater och i denna krater så tillsätter du 2 ägg, olivolja och salt. Arbeta in mjölet med äggen stegvis. Stretcha, dra och knåda ordentligt. Upplevs degen för torr så kan du fukta dina händer. Knåda den i ca. 10 minuter. När degen är färdig så lägger du in den i plastfolie i kylen i minst 30 minuter. Jag upplever att ju längre degen får stå till sig, ju enklare blir den att arbeta med i pastamaskinen. Därmed brukar jag göra degen dagen innan.

Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna så de får lite färg. Lägg dem sedan i en mortel och mortla dem grovt. Det gör inget om det finns kvar hela pinjenötter. Tanken med pinjenötterna är att skapa lite textur och ”crunch”.
I samma stekpanna så steker du med olivolja och smör upp färsk spenat tillsammans med vitlök, riven muskotnöt, salt och peppar. Mängden salt, peppar och muskotnöt väljer du själv efter eget tycke och smak. Tänk på att parmesanosten som vi ska ha i senare är rätt salt, så det kan vara fördel att inte salta på för mycket i detta skede.

När spenaten stekts klart så blandar du den i en bunke tillsammans med de mortlade pinjenötterna. Tillsätt ricotta, parmesan och rivet citronskal. Smaka av och saknar du någon krydda så tillsätter du det. När du känner dig färdig så ställer du in fyllningen i kylskåpet.

Ta fram pastadegen från kylskåpet och börja kavla ut den tills du får en tjocklek som din pastamaskin kan hantera. Även om det såklart går att kavla ut pastadegen på det traditionella viset, så underlättar en pastamaskin oerhört. Min pastamaskin har en sjugradig skala och jag väljer att tunna ut pastadegen tills jag är på den tregradiga skalan.
Sedan lägger jag ut små portioner av fyllningen med ca. 2cm mellanrum. Pensla ena sidan med ett uppvispat ägg som hjälper till att ”limma”. Vik pasta degen över fyllningen och pressa ut all luft. Använd en pastaskärare för att ta bort överflödig pastadeg. Pastaskäraren ger också en vågig fin kant. Tycker du dina ravioli ser lite ojämna ut jämfört med de du köper färdiga i butik? Visst är det väl härligt att se när något för en gångs skull är handgjort?

När du gjort klart din ravioli är den redo för att kokas i saltat vatten i 2 minuter. När raviolin kokat klart för du över dem till en stekpanna, där du steker dem i ca. 1 minut i smör och grovhackad salvia så de får lite stekyta. Pressa på lite citron under stektiden. När du stekt klar all ravioli tar du 5-6 matskedar av pastavattnet och häller i stekpannan i några sekunder. Häll detta vatten över den färdiga raviolin för att få ut alla smaker.
Servera din ravioli med riven parmesan, fin olivolja och lite pressad citron.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *