×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Rågbröd i långpanna med kardemumma och hasselnötter

Ingredienser

kniv-gaffel-skedRågbröd i långpanna

  • 7 dl. rågmjöl
  • 7 dl. vetemjöl
  • 50. smör
  • 5 dl. mjölk
  • 2 msk. honung
  • 1 tsk. kardemumma
  • 100 g. hasselnötter
  • 2 tsk. salt

Rågbröd i långpanna med kardemumma och hasselnötter är smakfullt och lättbakat bröd.

Rågbröd i långpanna med kardemumma och hasselnötter är smakfullt och lättbakat bröd.

Så här gör du rågbröd i långpanna med kardemumma och hasselnötter

  1. Mortla nötterna i mindre småbitar. Du vill inte få ett pulver, men heller inte så nötterna bara delats på hälften.
  2. Blanda de båda mjölsorterna i en bunke tillsammans med kardemumma, mortlade nötterna och salt.
  3. Lägg smör och mjölk i en kastrull och värm på tills 37 grader. Säkerställ så smöret smält helt. Du vill inte gå över 37 grader, för då dödar du jästen.
  4. Smula i jästen i en större bunke och lös upp den helt med mjölk- och smörblandningen och honung.
  5. Tillsätt sedan mjölet lite i taget och i omgångar under omrörning i samma bunke med hjälp av en slev. När du inte kan arbeta med sleven längre, så för du över degen på mjölat väl rengjort bakbord och knåda in resterande mjöl. Knåda sedan i ungefär 5 minuter.
  6. Lägg tillbaka degen i bunken och som du täcker med en bakduk eller plastfolie. Låt degen få jäsa i 45 minuter.
  7. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg degen på en långpanna med bakplåtspapper i botten och platta ut den. Se till att du får så någorlunda jämt lager som möjligt, men undvik att överberabeta degen.
  8. Låt sedan degen få jäsa i ytterligare 20 minuter under bakduk eller plastfolie.
  9. Markera brödbitar genom att skära med en vass kniv. Du behöver inte skära djup, bara ett par mm. Nagga sedan lätt med gaffel på ovansidan.
  10. Grädda sedan ditt rågbröd i långpanna med kardemumma och hasselnötter i mitten av ugnen i cirka 20 minuter.
  11. Ta ut långpannebrödet från ugnen och flytta över hela brödet med bakplåtspappret under till ett svalt galler. Låt brödet få svalna under bakduk.

Vilken storlek på ugnsformen använder jag?

Jag använde en ugnsform som höll måtten 38×30 cm. Höjden på formen är på ca. 3 cm. I mitt fall fick jag ta hjälp av en stekspade att föra över mitt nygräddade rågbröd i långpanna. Har du en ugnsform med lägre kanter, bordet det räcka att bara ta tag i bakplåtspappret.

Serveringsförslag

Nybakat bröd är alltid gott att servera ljummet med smör och ost samt ett iskallt glas med mjölk. Annars tycker jag detta är ett trevligt frukostbröd. Det som åtminstone jag tycker är trevligt, är att hasselnötterna bidrar till en trevlig textur. Eftersom i vissa tuggor kan du få någon större bit av hasselnöten som då adderar en dimension i smaken.
Du har väl inte missat att baka något av mina andra bröd?

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *