Pasta pesto med halloumi, tomat, sparris och parmesan

//, Pasta/Pasta pesto med halloumi, tomat, sparris och parmesan

Pasta pesto med halloumi, tomat, sparris och parmesan hämtar inspiration från Italien och Grekland.

Så här gör du pasta pesto med halloumi, tomat, sparris och parmesan

  1. Dela körsbärstomaterna på mitten och lägg med köttsidan uppåt på en ugnsfast form. Ringla över lite honung och krydda med salt, svartpeppar och timjan.
  2. Ställ in körsbärstomaterna i ugnen. Ju längre de får stå i ugnen desto godare blir det. Vill du tillaga dem länge så ställer du ugnen på 75 grader och tillagar dem i 4-5 timmar. 100 grader i ca. 2-3 timmar. Vill du att det ska gå fortare så kör du på 200 grader i ca. 30 minuter.
  3. Koka upp saltat vatten i en kastrull för din pasta.
  4. Finhacka lök och vitlök.
  5. Skär sparrisen i 2 cm långa längder. Bevara knopparna intakta.
  6. Skär halloumi i tärningar.
  7. Stek lök, vitlök och sparris i en stekpanna tillsammans med en klick smör eller olja till sparrisen fått fin färg, men har kvar ett ”bit”. Lägg undan på fat.
  8. Stek sedan halloumi i omgångar i samma stekpanna. Du vill steka i omgångar, då halloumi släpper mycket vätska och det finns risk att det börjar koka av vätskan. Stek tills din halloumi fått fin färg runt om. Din färdigstekta halloumi lägger du på samma fat som löken och sparrisen.
  9. Koka upp pastan enligt förpackningen. Du vill koka den al dente.
  10. När pastan kokat klart, så sparar du ca. 1 dl. av vattnet.
  11. I pastakastrullen blandar du pastan med pesto. Tillsätt löken, sparrisen, halloumi och riven parmesanost. Tillsätt pastavattnet du sparade samt citronsaft och rör om.
  12. Lägg upp på tallrikar och garnera med dina goda tomater. Riv över extra parmesanost, dra några extra drag med pepparkvarnen och ringla över en god olivolja

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Pasta pesto med halloumi, tomat, sparris och parmesan

  • 400 g. pasta (ex. rigatoni)
  • 400 g. halloumi
  • 250 g. grön sparris
  • 100 g. pesto
  • 2-3 dl. riven parmesanost
  • 1 st. gul lök
  • 2 st. vitlöksklyftor
  • 1 dl. pastavatten
  • Saften från 1/2 citron
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak

Ugnsbakade tomater

  • 250 g. körsbärstomater
  • 1 msk. flytande honung
  • 1 msk. timjan
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak
Skriv ut receptet
2018-06-10T13:27:32+00:00Kategorier: Ost, Pasta|

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.