×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Pannkakor – Klassiskt recept

Ingredienser

kniv-gaffel-skedPannkakor

 • 2 st. stora ägg
 • 3 dl. vetemjöl
 • 6 dl. mjölk
 • 2 ml. bakpulver
 • 1/2 tsk salt
 • 50 g. brynt smör

Pannkakor – Klassiskt recept och så gör jag mina.

Pannkakor - Klassiskt recept och Johans mat visar hur du lyckas. Servera med valfri sylt, vispad grädde eller vaniljglass.

Inledning

En av mina läsare undrade hur jag gör mina pannkakor. Vill du också veta så hittar du här receptet. Jag steker mina pannkakor i en 20cm bred teflonpanna. Det tycker jag blir en bra storlek och i detta receptet fick jag 14 st. pannkakor. Vill du göra dubbelt så många, ja då dubblar du bara mängden från detta receptet.

Jag väljer röd mjölk på 3,5% fetthalt. Det blir godast tycker jag. Att även ha i brynt smör ger en extra trevlig smak tycker jag. Om du vill få lite vaniljsmak på dina pannkakor, då kan du också gå i med 1/2-1 tsk. vaniljpulver. Jag skulle dock inte gå i med vaniljpulver om du ska använda dina pannkakor till exempelvis crepes.

Så här gör du pannkakor – klassiskt recept

 1. Gå i med vetemjöl, bakpulver och salt i en bunke. Blanda med ballongvisp.
 2. Tillsätt hälften av mjölken och blanda ihop till jämn smet.
 3. Därefter tillsätter du resterande mjölk, två ägg och brynt smör. Blanda runt så du får en fortsatt jämn smet.
 4. Låt smeten få vila i 30 minuter innan du steker pannkakorna.
 5. I en stekpanna går du i med lite smör. Fördela ut smöret och ha på en lagom mängd smet och stek pannkakan i någon minut på ena sidan, eller tills du får en fin stekyta (lyft lite på pannkakan och titta).
 6. Vänd sedan på pannkakan och stek på andra sidan i någon minut till.
 7. Lägg de stekta pannkakorna på ett fat. Jag brukar först vika pannkakan på mitten för att sedan vika den igen så pannkakan blir som en fjärdedel innan jag lägger dem på fatet.

Serveringsförslag till pannkakor – klassiskt recept

Lättvispad grädde och valfri sylt är alltid en klassiker. Att även ha på lite florsocker passar också bra. Men grädden går såklart bra att byta ut mot vaniljglass.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *