Ingredienser
4 portioner
Oxrullader med god sås
- 8 st. stora lövbiffar
- 8 st. skivor rimmat fläsk
- 4 st. gula lökar
- 1 nypa råsocker
- 2 tsk. soja
- 8 tsk. dijonsenap
- 2 msk. svartvinbärsgelé
- 1/2 liter vatten
- 1/2 dl. oxfond
- 2 msk. av spadet från ansjovisburken
- 1 dl. rödvin (valfritt)
- 8 st. bitar av ansjovis
- 5 dl. grädde
- Olja till stekning
- Smör till stekning
- Maizenaredning till såsen
Tillbehör
- Kokt potatis (800 g.)
- Inlagd gurka
- Svartvinbärsgelé
- Persilja till garnering
Oxrullader med god sås är svensk husmanskost klassiker. Servera förslagsvis med kokt potatis, inlagd gurka och svartvinbärsgelé.
Inledning
Oxrullader är en av Sveriges många husmanskost klassiker. Här har du mitt recept på oxrullader med god sås. Till denna maträtten serverar du förslagsvis kokt potatis, svartvinbärsgelé och inlagd gurka. Alltså det tycker jag är goda tillbehör. Men fick du eventuellt över av den stekta löken så passar även den bra att servera till.
Så här gör du oxrullader
- Skala och strimla löken.
- Stek sedan löken i olja, smör, en nypa socker och soja på medelhög värme. Stek löken tills den blivit brynt. Ställ stekpannan från värmen när löken stekt klart.
- Lägg ut köttet på en plan yta. Salta och peppra köttet på ena sidan.
- Stryk sedan ut dijonsenap på köttbitarna. Beräkna 1 tsk. per skiva.
- Lägg sedan på en skiva rimmat fläsk på vardera lövbiff.
- Därefter lägger du på den stekta löken på ena sidan av lövbiffen.
- Avsluta med att lägga på en ansjovisbit bredvid löken på varje lövbiff.
- Rulla sedan ihop dem och sätt i tandpetare, så de behåller sin runda form under tillagningen.
- Blanda vatten, koncentrerad oxfond, ansjovisspad och ev. rödvin i en ugnsfast gryta med lock. Låt koka upp för att sedan sjuda.
- Stek sedan dina oxrullader i olja och smör tills de fått en brynt stekyta. När de stekt klart så lägger du dem i grytan med såsen.
- Sätt locket på grytan och låt dina oxrullader tillagas i mitten av ugnen på 175 grader i 1 timma.
- När det gått en timma så plockar du ut dina oxrullader från grytan och lägger på ett fat.
- Därefter adderar du grädde och svartvinbärsgelé till din goda sås och rör runt.
- Blanda sedan med redning till den konsistens på såsen som du föredrar.
- Avsluta med att smaka av med salt och svartpeppar.
- När såsen är klar så tillsätter du dina oxrullader igen, men utan några tandpetare. Alltså var noga med att avlägsna dessa.
- Därefter låter du sedan oxrulladerna bli varma igen i den goda såsen.
Servera oxrullader
Servera oxrullader med god sås tillsammans med potatis, svartvinbärsgelé och inlagd gurka. Garnera gärna med lite finhackad persilja. Men valde du att även ha i rödvin i grytan, så tycker jag faktiskt att du ska servera samma vin som måltidsdryck. Men en trevlig öl passar också att servera till. Förslagsvis en lageröl, pale ale eller pilsner. Du har väl spanat in min ölblogg?