×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Varmboga – starkölen du ska värma

Varmboga - starkölen du ska värma. Varför man nu vill göra det? Arboga Extra Stark 10,2% är i min mening inte god som kall heller.

Varmboga – starkölen du ska värma. Varför man nu vill göra det?

Viden är från min julkalender 2023. Prenumerera gärna på min YouTube-kanal.

När värmde du en öl senast? En öl som du faktiskt ska värma, är Liefmans Glühkriek. Alltså den är trevlig, men den smakar inte ett dugg öl så som många tänker sig att en öl ska smaka.

En annan öl som många verkar gilla att värma och som blivit väldigt poppis att värma i sociala medier är Arboga Extra Stark 10,2%. Läs gärna den länkade recensionen. Men när den värms upp, så kallas den för varmboga. Jag personligen gillar jag inte Arboga Extra Stark 10,2% som kall. Men när det nu blivit en boom att göra just varmboga, så ville jag testa detta. Det gjorde jag i min julkalender för 2023. Spana gärna in videon ovan.

Hur gör man en varmboga?

Jag har läst folk göra varmboga på olika sätt. En vanligt förekommande temperatur är mellan 50-55 grader. Det man oftast gör är att ställa ölen i en kastrull eller stekpanna med vatten i. Sen öppnar man burken och värmer på ölen tills den nått någon av temperaturintervallen som nämns ovan.

Jag själv värmde ölen i min sous vide. Jag ställde in cirkulatorn på 50 grader och när vattnet nått temperaturen, så la jag ner burken i vattenbadet för att då värma den i 50 minuter. Varför sous vide? För att jag kan!

Är varmboga godare än att dricka ölen kall?

Alltså smaken är som baken och jag kan ju bara berätta vad jag tycker. Personligen tycker jag inte den blir bättre. En enligt mig redan dålig öl blir ännu sämre i min bok. Men jag vet också folk som provat och tycker den blir bättre som varm.

Alla får tycka som de vill. Jag har i alla fall testat varmboga och det var i min mening inte gott som sagt. Men jag tycker inte Arboga Extra Stark 10,2% är god kall heller.

Sen kanske någon tänker att man inte ska värma den sous vide och att det inte var ett optimalt sätt att ”tillaga” den på. Alltså gillar jag inte varmboga så som jag gjorde det, så lär jag inte gilla det på något annat sätt heller.

Vad tycker du om varmboga?

Har du testat att göra varmboga? Vad tyckte du om att värma upp ölen jämfört med att dricka den kall. Skriv gärna en kommentar och berätta.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *