×
×

Sök på Johans mat

Vad är en fulöl egentligen? När ska en öl klassas som fulöl?

Vad är en fulöl egentligen? När ska en öl klassas som fulöl? Är det ens okej att använda ordet?

Vad är en fulöl egentligen? När ska en öl klassas som fulöl? Är det ens okej att använda ordet?

Vem minns den gamla Spendrups reklamen med Robert Gustavsson? Jag har stött på många som menar på att öl som exempelvis Mariestads Export, Åbro Extra Stark 7.3% och Carlsberg Sort Guld är riktiga fulöler. Om man bara tar dessa öler som exempel, så har jag absolut inga problem med att dricka Mariestads Export. Det är inget fel på den tycker jag. Ändå klassas den av många som en fulöl.

Tittar vi på de mest sålda ölerna 2018 på Systembolaget, så vill jag hävda att alla dessa öler klassas som fulöl av många. Hur kan Mariestads Export vara en fulöl, om det är den mest sålda ölen på Systembolaget? Vem gillar en fulöl?

  1. Mariestads Export
  2. Norrlands Guld Export
  3. Sofiero Original
  4. Falcon Export
  5. Fem komma tvåan
  6. Kung
  7. Sofiero Guld 7.5
  8. Pripps Blå Export
  9. Stockholm Festival
  10. Åbro Original Extra Stark 7.3

Sluta använd ordet fulöl!

Ni som läst min ölblogg, har noterat att det har hänt att jag hällt öl i vasken. Då är det verkligen ingen öl jag gillar, eller så har den blivit infekterad. Är inte sådan öl en fulöl jämfört med exempelvis Mariestads Export? Det skulle man kunna tycka, men samtidigt så finns det alltid någon som inte vaskar den ölen som jag valde att vaska. Det jag vaskade kanske någon annan tyckte smakade bra!

Vad jag vill komma fram till är att det finns allt från fantastiskt goda öler till riktigt illasmakande varianter. Vem som avgör det är du själv! Jag har inga problem med att någon inte gillar Mariestads Export, men det är ingen fulöl. Det är bara en öl som inte just du gillar. Svårare än så är det inte enligt mig. Visst har jag inte varit speciellt snäll i mina recensioner emellanåt, men jag har aldrig kallat någon öl för fulöl. Ibland har jag fått kommentarer om att jag har fel i min bedömning. Men i dessa fallen vill jag hävda att båda har rätt. Jag har min upplevelse lika mycket som du har din och vem har rätt att frånta oss dem?

Slutsats

Sluta använda ordet fulöl. Det tycker i alla fall jag. Du kanske tycker annorlunda? Kommentera gärna och ge din åsikt.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *