×
×

Sök på Johans mat

Ölrecensioner och öltips från Ölbloggen

Ölrecensioner och öltips från Ölbloggen. Här lär dig mer om öl, vilka öler du ska köpa och vad du bör undvika.

Ölrecensioner och öltips från Ölbloggen. Här lär dig mer om öl, vilka öler du ska köpa och vad du bör undvika.

2017-07-16 kl. 12:38 publicerade jag min första ölrecension. Det var då jag slog upp dörrarna för Ölbloggen. Recensionen jag skrev var om min favoritöl Trappistes Rochefort 10. Jag tyckte den ölen skulle vara en bra start på Ölbloggen. Men vad var det som gjorde att jag startade en ölblogg från första början?

Historien om Ölbloggen

Jag har länge varit en ölälskare och öl har alltid varit min absoluta favoritdryck. När jag blev myndig att handla på Systembolaget, då var det industrilager jag primärt köpte. Då köpte jag ölen baserat på om jag tyckte den var god eller ej. Jag satt inte och analyserade öl som jag gör idag. Nej för om ölen fick omdömet god, då blev det en faktor att köpa den igen. Exempel på öl jag faktiskt kunde köpa är Millennium Starköl och Bellman. Idag tycker jag inte alls att dessa är bra. Vad är det som gör att jag ändrat åsikt?

Upptäckten av andra öl

Vid den här tiden så hade jag inte upptäckt så många andra öler, även om jag som sagt älskade min öl. Det som fanns på mitt lokala bolag fick duga mer än väl, ja åtminstone de jag valde att prova. Sen hade ju heller inte all världens öl och dess stilar fått samma storhet som den har idag. Men jag började faktiskt bli intresserad av att testa andra öler och även från andra stilar. Exempelvis tyckte jag att Guinness var en förträffligt komplex öl när jag upptäckte den. Idag tycker jag inte riktigt samma sak. Men mitt tidigare kriteriet kvarstod dock när jag testade ny öl. Var den god, så köpte jag den igen.

Upptäckten av doft och smak i öl

Med tiden som gick så började  fundera över vad ölen egentligen doftade och smakade. Jag började läsa vad exempelvis Systembolaget angav för doft och smaker. I början kunde jag säga ”okej denna öl ska alltså ha dessa smaker”. Men ju mer jag började på att analysera, desto enklare började det bli att identifiera dofter och smaker.

Jag började förstå vilka doft- och smaknyanser man ska kunna förvänta sig från olika stilar. Exempelvis lärde jag mig att inte leta efter tropiska smaker i en stout. Detta eftersom man i en stout inte ska kunna förvänta sig tropiska smaker i den ölstilen. Ju mer nya öler jag upptäckte, desto mer insåg jag hur mycket bättre öler de fanns från de olika stilarna. Kraven höjdes för min del och öler jag tidigare brukade köp slutade jag helt enkelt att köpa.

Ölbloggen blir till

Då jag numera brukade analysera den öl jag drack, så slog det mig att jag borde starta en ölblogg och skriva ölrecensioner. Jag tänkte att när jag ändå lägger ner tiden, så kan jag ju också förmedla mina upplevelser till andra. Eftersom jag redan hade en matblogg, så föreföll det naturligt att bygga på den med en ny inriktning. Jodå jag funderade allt om Ölbloggen skulle vara en egen hemsida under egen domän, eller om den skulle ligga under Johans mat. Det slutade med att den hamnade under matbloggen som en egen avdelning.

Ölrecensioner från Ölbloggen med öltips

Idag skriver jag ölrecensioner och jag har insett att det även bidrar med att ge läsarna tips på om en öl ska köpas eller ej. Det känns roligt att kunna rekommendera och när ni tackat för tipset. Det händer absolut att läsare inte håller med mig i mina recensioner. Det måste man inte heller. Mina recensioner är endast min uppfattning och åsikt. Det är inget facit som alla måste rätta sig efter.

Finns det någon ambition med Ölbloggen?

Min ambition är att recensera öl och skriva ölartiklar som ska intressera dig som läsare. Samtidigt vill jag fortsätta att upptäcka ny öl och även lära mig mer om öl. Ölbloggen ska hålla en så hög nivå det bara går. Jag har däremot inga behov av att bli någon rixkändis. Ölbloggen är ett fritidsintresse och kommer så förbli. Jag tjänar inga pengar på att recensera öl, eller när jag skriver denna artikel. Därav är Ölbloggen fortsatt är ett jätteroligt fritidsintresse. Precis som med Johans mat.

Om du har tips eller idéer på hur jag ska ta Ölbloggen vidare, så får du gärna skriva en kommentar. Jag lyssnar på all feedback och jag har faktiskt fått feedback från mina läsare. Det är kul när ni vill interagera och tycka till.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *