×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

En öl i mängden – vad menar jag egentligen med det?

En öl i mängden - vad menar jag egentligen med det? Det ska jag reda ut i denna artikel, för svaret är inte så komplicerat.

Vadå en öl i mängden? Nu ska jag besvara frågan som jag fått frågor kring.

Det händer att jag ibland skriver ”en öl i mängden” i mina recensioner. Ibland i ordalag, ibland formulerat på annat sätt. Vad jag menar med det är faktiskt väldigt enkelt att förklara. Der kan vara en dålig, medel eller helt okej öl som avses. Ja den kan rentutav smaka bra också, men det är kanske inte en öl i världsklass jag avser. Jag har tidigare sagt att öl över 3,5 i betyg är öl som jag kan tänka mig att köpa igen. Det kan jag såklart även tänka mig att göra med en öl som jag beskriver som ”en öl i mängden”. Men chansen är ändå väldigt liten.

Ni har säkert själva många gånger druckit en öl som ni tycker är helt okej i både doft och smak. Ni dricker upp den, kan i sak inte klaga, men tänker ändå exempelvis att för ett snarlikt pris kan jag få ”den” ölen som är betydligt bättre. Ölen ger därmed inget bestående intryck och om en vecka så blir den bortglömd av all annan öl som skapar ett högre intryck.
Vi kan ta stilen IPA som exempel. Jag har specialbeställt många IPA i mina dar. Jag har druckit öl av stilen som varit goda, men inte så goda att jag bara måste specialbeställa dem igen. Just dessa öler är som vilken annan IPA som helst skulle man kunna säga i både doft och smak. Den behöver som sagt inte vara dålig i sin doft och smak, men den gav mig inga bestående intryck. Jag blev inte erbjuden något unikt. Det är en IPA i mängden helt enkelt.

Samma kan gälla öler jag inte tycker om. Helt enkelt är det istället en dålig öl i mängden av många andra dåliga öler av en specifik ölstil. Skillnaden i detta fallet, är att jag garanterat inte köper ölen igen.

Den enkla förklaringen sammanfattat

En öl i mängden är helt enkelt öl om inte gett mig några bestående intryck. Ibland smakar det bra, men inte så bra att jag bara måste köpa den igen. Ibland smakar det inte alls bra och då är det garanterat en öl jag inte köper igen. Man har alltid lättare att minnas ens riktiga favoriter, för dom vill man ju köpa igen. Det är också lättare att komma ihåg de öler som man verkligen inte gillar alls. För inte vill man väl köpa dessa igen?

Några exempel på öler som fått stämpeln en öl i mängden

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *