×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Amazing Haze vs West Coast IPA – Är det någon skillnad?

Amazing Haze vs West Coast IPA - Är det någon skillnad? Vilken smakar bäst? Kan man utse en vinnare?

Amazing Haze vs West Coast IPA – Är det någon skillnad? Vilken smakar bäst? Kan man utse en vinnare?

Jag tycker att öl från Stigbergets Bryggeri håller en hög lägstanivå. Jag har tidigare recenserat West Coast IPA samt Amazing Haze och där West Coast IPA fick 4,75/5 i betyg och Amazing Haze fick 4,5/5 i betyg. Läser man de båda recensionerna, så finns det smakskillnader. Men jag vile ändå göra en A/B-jämförelse för att se hur stor skillnaden faktiskt är.

West Coast IPA har ett bästföredatum om November 2019 och Amazing Haze utgår December 2019. De båda flaskorna provsmakas den 22 juni 2019. Det bör tilläggas att bryggeriet kan enligt mig ha lite ojämna batcher, men här har jag lyckats hitta bra batcher.

Amazing Haze vs West Coast IPA – Är det någon skillnad?

Hur ser de ut när jag häller upp dem?

Båda har nästan identisk färg. Amazing Haze har en något mörkare grumligare färgton. West Coast IPA har en juicigare färg och ger en större skumkrona. Jag häller de båda på samma sätt i samma typ av glas. De har båda likvärdig färg på skumkronan. Man kan som sagt notera en färgskillnad, även om det är svårt att fånga skillnaden på bild. Bara av att studera dess färger, så tycker jag West Coast IPA ser något trevligare ut och inger ett uns mer inbjudande känsla.

Vinnaren i syntestet:
Amazing Haze vs West Coast IPA: 0–1.

Hur är det med doften?

Jag börjar med West Coast IPA som har en tydligt doft av tropiska frukter som ananas, citrus, apelsin och även honung. Det är en trevlig, välbalanserad och frisk inbjudande doft.

Amazing Haze har en trevlig doft av tropiska frukter som grapefrukt, passionsfrukt, ananas, citrus men även tallbarr. På det stora hela är det en mycket trevlig doft.

West Coast IPA har en kraftigare tropisk doft, även om såklart båda doftar tropiskt. Amazing Haze har en mer framträdande ton av ananas. Amazing Haze har en tydligare tallbarston och är lite mer instängd i doften. West Coast IPA doftar lite mer fruktigt av grapefrukt och har en lite mer doft av fruktcocktail på burk. West Coast IPA doftar lite mer fräschare. Det finns skillnader, men de är inte jättestora. West Coast IPA har en lite mer humlearomatisk doft. Amazing Haze är mer stickig i doften och mer aggressiv. Båda doftar bra, men i doftjämförelsen är vinnaren West Coast IPA. Men det är med små marginaler.

Vinnaren i dofttestet:
Amazing Haze vs West Coast IPA: 0–2.

Hur är det med smaken?

Jag inleder med att smaka på West Coast IPA och som har en trevlig tropisk smak av apelsin, passionsfrukt och lite tallbarr. Det är en tropisk balanserad smak.

Amazing Haze har tropisk smak av grapefrukt, passionsfrukt, ananas och tallbarr, men den är lite tyngre och inte lika fräsch i smaken. Det är en mer ”bitig” smak och den upplevs nästan vara lite mer ”marmeladig” i tonen.

Båda har en bra balans med trevliga smaker, men West Coast IPA är aningens mer fräschare i smaken. West Coast är lite mer juicig an Amazing Haze. Smaken på dem båda är riktigt bra, men ska jag välja en favorit, så är det West Coast IPA. Båda är fortfarande goda öler och vad du än väljer, så kommer du inte bli besviken.

Vinnaren i smaktestet:
Amazing Haze vs West Coast IPA: 0–3.

Kan jag identifiera dom i ett blindtest?

Jag gjorde även ett blindtest och kunde identifiera dem utan problem. Men jag insåg snabbt att då jag redan analyserat dem såpas grundligt, så kunde jag dess doft och smak utantill. Därmed ställde jag mig frågan om jag kunde identifiera dem i ett blindtest vid ett senare tillfälle! Jag lovar att återkomma med detta test.

Slutsats om Amazing Haze vs West Coast IPA

Som ni redan läst så tycker jag att West Coast IPA och Amazing Haze är två riktigt bra öler, även om West Coast IPA är vinnaren med knapp marginal. De är likvärdiga i doft och smak, även om det såklart finns skillnader. Det kan du också se om du läser mina befintliga recensioner av respektive öl. Jag tycker som sagt att West Coast IPA är något bättre, därav det något högre betyget. Men oavsett så kommer jag inte klaga, vilken öl jag än får i handen. Om jag tillåts att få tänka efter lite, så brukar jag ändå välja West Coast IPA om de båda står där framför mig på butikshyllan. Det kanske ändå säger något, vad vet jag?

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *