Libapizza Bianca med crème fraiche, sparris och pinjenötter. Men parmesan, mozzarella, citronzest, gräslök och lite honung ska du även ha på.

Så här gör du libapizza bianca

Libapizza bianca är ett recept på superenkel pizza som du gör på under 30 minuter. Bianca innebär att du inte har någon tomatsås på. Här har du min variant med libabröd som pizzabotten.

  1. Ställ ugnen på 225 grader.
  2. Stek sparrisen i smör på medelhög värme i ca. 8 minuter. Du vill ha kvar ett ”bit”, men samtidigt få en fin stekyta på din sparris.
  3. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna. Rör om kontinuerligt, eftersom du vill få en fin rostad färg utan att de blir brända. Häll upp i en skål när pinjenötterna rostats klart.
  4. Lägg libabröden på en ugnsfast plåt med bakplåtspapper.
  5. Smeta ut crème fraiche så det täcker libabröden. Du behöver inte gå ut till kanten, utan kan spara någon centimeter.
  6. Krydda lite lätt med flingsalt och svartpeppar.
  7. Riv över ett lager med parmesanost och fördela sedan ut bitar av mozzarellan på libapizzorna.
  8. Ringla över lite honung. Jag tog ca. 1/2 tsk. per libapizza som nämns i ingrediensbeteckningen. Detta eftersom jag vill att honungen ska anas, utan att ta överhand.
  9. Avsluta med att riva över citronzest jämt fördelat över libapizzan.
  10. Ställ in libapizzorna i ugnen på 225 grader i ca. 5 minuter. De är klara när osten har smält. Beroende på ugnens storlek och funktion, så kan du behöva tillaga pizzorna i omgångar.
  11. När din libapizza bianca är klara i ugnen, så garnerar du med din smörstekta sparris och rostade pinjenötter. Fördela finhackad gräslök och riv gärna över lite extra parmesanost, eftersom det är gott. Avsluta med att ringla över en god olivolja och något extra drag med pepparkvarnen.

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Libapizza

  • 4 st. libabröd
  • 16 st. gröna sparrisar (4 st. per libapizza)
  • 4 rejäla msk. crème fraiche (1 msk. per libapizza)
  • 60 g. pinjenötter (15 g. per libapizza)
  • 250 g. mozzarella (ca. 60 g. per libapizza)
  • 2 tsk. honung (1/2 tsk. per libapizza)
  • 1 dl. riven parmesanost (1/4 dl. per libapizza)
  • Zest från 1 st. citron (1/4 per libapizza)
  • 2 msk. finhackad gräslök (1/2 msk. per libapizza)
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak
Skriv ut receptet