Lasagne med röda linser – Vegetariskt recept på god middag som du lyckas med.

Så här gör du lasagne med röda linser

  1. Riv morötterna med ett rivjärn. Finhacka den gula löken och vitlöksklyftorna.
  2. Hetta upp en stekpanna med olivolja och stek på morot, gul lök och vitlök en stund så det får svettas av.
  3. Tillsätt tomatpuré, chilisås, rosmarin och oregano. Stek på ytterligare en stund så du får bort råheten i tomatpurén och chilisåsen.
  4. Tillsätt röda linser, krossade tomater, grönsaksfond, rödvin, soja och vatten. Låt sjuda i ca. 20 minuter.
  5. Smaka av med salt, svartpeppar och cayennepeppar.
  6. Lägg ett lager av den färdiga linssåsen i en lasagneform. Lägg sedan på ett lager av lasagneplattor så det täcker lasagneformen.
  7. Applicera ett nytt lager av linssåsen och klicka över ett lager av crème fraishe. Värmen från den varma linssåsen får crème fraishen att blanda sig lättare. Lägg på ett lager av ost och sedan ett lager av lasagneplattor så det täcker.
  8. Gör om föregående steg en gång till så du får ytterligare ett lasagne lager.
  9. Avsluta med att breda över den återstående linssåsen över det sista lagret av lasagne plattorna och lägg sedan på ett avslutande lager av ost.
  10. Ställ in lasagne med röda linser i mitten av ugnen på 225 grader i ca. 25-30 minuter. Lasagnen är klar när du med en sticka enkelt kan gå igenom lasagneplattorna.

Servera lasagne med röda linser tillsammans med en god sallad blandad med olivolja och balsamicovinäger. Det går bra att utelämna rödvinet i receptet, men väljer du att ha med det så rekommenderar jag dig att dricka samma vin till måltiden. Använder du torkade lasagneplattor så kan tillagningstiden öka något.

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Lasagne med röda linser

  • 2 st. morötter
  • 1 st. gul lök
  • 2 st. vitlöksklyftor
  • 1 tsk. torkad rosmarin
  • 1 tsk. oregano
  • 2 msk. tomatpuré
  • 3 msk. chilisås
  • 800 g. krossade tomater
  • 2 dl. torkade röda linser
  • 2 dl. rött vin
  • 1 msk. kinesisk soja
  • 3 dl. vatten
  • 2 msk. grönsaksfond
  • 1/2 tsk. cayennepeppar
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak
  • 250 g. färska lasagneplattor (torkade går bra också)
  • 4 dl. crème fraiche
  • 5 dl. lagrad ost (ex. västerbottensost, prästost eller parmesan)
  • Olivolja till stekning
Skriv ut receptet