×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Knaperstekt ankbröst à l ‘orange

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Ankbröst

  • 4 ankbröst med skinn
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Szechuanpeppar

Sås

  • 1 apelsin
  • 2 msk socker
  • 3 cl rödvinsvinäger
  • 8 dl kycklingbuljong eller ankbuljong
  • 2 msk arrowrot, utrört i 3 msk vatten
  • 3 msk cointreau
  • Salt
  • Svartpeppar
  • 1 rejäl klick smör

Tillbehör

  • 1 knippe sparris
  • 3-4 charlotttenlökar
  • Machésallad eller valfri sallad

Det finns maträtter som var populära förr, men som inte håller idag. Knaperstekt ankbröst à l ‘orange är en klassiker som håller än idag och även i framtiden!

Knaperstekt ankbröst à l ‘orange.

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 100 grader. Ju lägre temperatur desto saftigare blir köttet.
  2. Skär snitt i fettkappan så det bildas ett rutmönster. Krydda med salt och pepparkryddorna. I en varm stekpanna steker du utan något fett fettsidan nedåt tills du får en knaperstekt yta. Vänd på brösten och stek på andra sidan.
  3. För in en stektermometer och tillaga klart ankbrösten i ugn på 150 grader, tills de får en innertemperatuer på 58 grader. Låt brösten vila 15 minuter innan servering.
  4. Riv zesten från apelsinen och pressa ur apelsinsaften. Karamellisera socker i en kastrull och slå på vinäger och apelsinjuicen. Låt blandningen få koka ihop nästan helt och hållet. Tillsätt buljongen och låt koka ihop i ca. 10 minuter. Självklart ska du använda en buljong du tillagat själv och ett recept på kycklingbuljong hittar du här. För att få såsen lite tjockare så reder du av såsen med arrowrotblandningen. Avsluta med att lägga i  cointreau, apelsinzesten, salt, svartpeppar och en rejäl klick med smör.
  5. Stek sparris i en panna på relativt hög värme utan något smör eller olja. Vänd på dem regelbundet tills de börjar få färg. När de börjat få färg så saltar du sparrsien lätt och lägger i en klick smör.
    Servera med en god sallad av exempelvis Maché och finstrimlad charlottenlök. Det går såklart bra att servera potatis till och här kan hasselbackspotatis fungera utmärkt.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *