Kantarellmacka – Enkelt recept som alla lyckas med. Gott är det också.

Så här gör du kantarellmacka – enkelt recept som alla lyckas med.

  1. Rensa kantarellerna ordentligt.
  2. Dela de större kantarellerna i mindre bitar.
  3. Stek kantarellerna i omgångar utan något fett i pannan. De innehåller vanligtvis såpas mycket vatten att det från början inte behövs något fett. Steker du för många kantareller åt gången, så finns risk att de börjar kokar i sin egna vätska och de vill du inte.
  4. När vätskan släppt och försvunnit så tillsätter du smör och låter kantarellerna steka vidare tills de får en fin stekyta.
  5. Tillsätt grädden och låt sjuda ihop på svag värme. Upplever du att det behövs mer grädde så tillsätter du det.
  6. Smaka av med salt och svartpeppar.
  7. Stek brödet i smör på vardera sida tills du får en gyllenfin stekyta. Formfranska eller tekakor passar bra.
  8. Lägg det stekta brödet på tallrik och lägg på kantarellstuvningen. Avsluta med att lägga över finhackad färsk persilja på din kantarellmacka.

Många recept vill att du har i mjöl i stuvningen. Jag tycker inte det behövs, då grädden binder så bra ändå. Använder du mjölk, så kan däremot mjöl behövas. Vill du ha i lök så passar finhackad schalottenlök bra att steka tillsammans med kantarellerna. En matsked viltfond passar också och förhöjer viltsmaken. Likaså kan en skvätt sherry förhöja smaken. Själv tycker jag om enkelheten i en kantarellmacka och att låta kantarellerna stekta i smör få vara stjärnan tillsammans med grädde, salt, svartpeppar och färsk finhackad persilja.

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Kantarellmacka

  • 1 l. färska kantareller
  • 1+1/2 dl. grädde
  • 2 msk. smör
  • Salt efter smak
  • Svartpeppar efter smak
  • 1/2 dl. finhackad persilja för dekoration
  • 4 st. brödksivor
Skriv ut receptet