Ingredienser
Räcker till 4 st. portioner
Kall gurksås
- 2 dl. crème fraiche
- 1 st. stor gurka
- 1 tsk. honung
- 1 msk. citronsaft
- 5-8 st myntablad
- Salt efter smak
- Svartpeppar efter smak
Kall gurksås – recept på kall gurkröra som passar till exempelvis fisk och kyckling.
Inledning
I detta receptet ska du ta en stor gurka, men du kan också välja två mindre. Se till att gröpa ur innanmätet på gurkan. Eftersom du då får bort mycket av vätskan som i sin tur ger en fastare konsistens. Myntan är en viktig smakbärare och här får du smaka dig fram. Du kanske vill ha ännu mer än vad receptet säger? Alltså ha i den mängd som du gillar. Låt den gärna få stå en stund så smakerna sätter sig, så märker du om du vill addera mer mynta eller ej.
Denna kalla gurksåsen kan du servera till grillad lax eller rökt makrill som exempel. Eller varför inte till grillad eller ugnsstekt kyckling? Sen kan jag tänka mig att ha den i en matig macka. Eller varför inte servera till kebabspetten? Det finns många användningsområden för en kall gurksås enligt mig. Den är dessutom enkel att göra.
Så här gör du kall gurksås – recept på kall gurkröra
- Skär gurkan på mitten och gröp ur innandömet.
- Riv sedan gurkan och lägg i en sil.
- Salta gurkan och låt vattna av över en bunke.
- Finhacka myntan.
- Lägg crème fraiche, honung, citronsaft och myntan i en skål och blanda.
- Smaka av med salt och svartpeppar.
- Addera gurkan och rör om igen.
- Smaka av med eventuellt ytterligare mynta, salt och svartpeppar.