Grillad tomatkompott är det perfekta tillbehöret till kött, fågel eller fisk.

Så här gör du grillad tomatkompott

  1. Dela tomaterna i fyra delar och lägg i en folieform.
  2. Finhacka vitlök samt röd chili och lägg i folieformen tillsammans med färsk timjan, honung, rödvin och olivolja. Salta och peppra efter smak.
  3. Lägg folieformen på grillen och låt den tillagas under lock i ca. 45 minuter. Tomatkompotten ska bli fast i sin konsistens men absolut inte torr.

En vanlig grillteknik är att lägga kol/briketter endast på halva sidan av grillen. De gör det möjligt att enklare grilla kött, fågel och fisk på ett mer kontrollerat sätt, då maten tillagas på motsvarande sida värmekällan. Det går därmed bra att ställa folieformen direkt på värmekällan, då folieformen hjälper till att skydda tomatkompotten från att brännas. Du behöver dock röra om med jämna mellanrum och säkerställa att tomatkompotten inte blir torr, för då kan den brännas vid. Börjar det bli torrt så flyttar du folieformen till den kalla sidan av grillen. Det går självklart bra att tillaga tomatkompotten i ugn på 150 grader.

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Grillad tomatkompott

  • 500 g. kvisttomater
  • 2 st. vitlöksklyftor
  • 1 msk. färsk timjan
  • 1 st. röd chili
  • 1 msk. honung
  • 1/2 dl. rödvin
  • 1/2 dl. olivolja
  • Salt
  • Svartpeppar
Skriv ut receptet