×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Grillad flankstek med paprika fylld av godsaker

Ingredienser

kniv-gaffel-sked4 portioner

Grillad flankstek

  • 1 kg flankstek
  • 2 st. vitlöksklyftor
  • 2 st. salladslökar
  • 1/2 dl. soja
  • 1 st. apelsin
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk. honung
  • 1/2 tsk salt
  • 10 drag med pepparkvarnen

Paprika fylld av godsaker

  • 8 st. paprikor
  • 2 pkt. bacon
  • 500 g. keso
  • 200 g. färskost
  • 2 st. salladslökar
  • 3 msk. lönnsirap
  • 1 tsk. färsk rosmarin
  • Salt
  • Svartpeppar

Kall sås

  • 2 dl. yoghurt
  • 2 msk. färsk citronmeliss
  • 2 msk. honung
  • Skalet från 1 st. lime
  • Saften från 1 lime
  • Salt
  • Svartpeppar

Grillad flankstek med paprika fylld av godsaker och kall sås är verkligen en fantastiskt god kombination!

Grillad flankstek med paprika fylld av godsaker.

Inledning

I detta recept ska du grilla paprikor och flankstek. Paprikorna ska grillas på indirekt värme och flanksteken på direkt värme. Tänd därmed grillkol eller briketter på halva sidan av grillen. Vill du addera lite god röksmak, så lägger du i en träbit av exempelvis äpple, björk eller ek. Det är viktigt att inte översteka flanksteken, för då blir den seg. Din flankstek är som bäst vid 56-58 grader celsius. När flanksteken grillat klart så låter du köttet vila innan du skär upp det. Viktigt när du skär upp köttet är att du skär tvärs över muskelfibrerna. Skärs den utmed fibrerna blir den seg! Det går att steka flanksteken om du vill det. Se bara till att stekpannan är mycket varm. Paprikorna kan tillagas i ugn på 200 grader i ca. 30 minuter.

Så här gör du grillad flankstek med paprika fylld av godsaker

Marinad till grillad flankstek

  1. Grovhacka vitlök och salladslök.
  2. Lägg i en stor påse som rymmer flanksteken tillsammans med soja, saften från 1 st. apelsin, rökt paprikapulver, olivolja, honung, salt och svartpeppar.
  3. Lägg i flanksteken och förslut påsen. Låt marinera i minst 2 timmar, gärna över natten.

Kall sås

  1. Lägg yoghurt i en skål.
  2. Finhacka citronmeliss och lägg tillsammans med yoghurten.
  3. Riv skalet från limefrukten och pressa sedan saften från limefrukten.
  4. Addera honungen och blanda ihop. Smaka av med salt och svartpeppar.

Paprika fylld av godsaker

  1. Stek bacon och pensla det med lönnsirap. Du ska steka det tills det blir knaperstekt. Då bacon innehåller mycket fett, så behöver du inte tillsätta någon olja eller smör i stekpannan. När baconet stekts klart så låter du det svalna på hushållspapper.
  2. Skär av toppen av paprikan så det blir som ett lock.
  3. Ta ut innanmätet och skölj paprikan och torka den efteråt med papper.
  4. Lägg färskost och keso i en skål och blanda dessa tillsammans.
  5. Finhacka salladslök, rosmarin och det knaperstekta baconet som svalnat och blanda ihop. Smaka av med salt och svartpeppar.
  6. Fyll paprikorna med röran och lägg på paprikalocket.
  7. Ställ paprikorna på indirekt värme i ca. 45 minuter. När de börjar bli klara så är det dags att grilla flanksteken.

Grillad flankstek

  1. Lägg flanksteken över den varma delen av grillen.
  2. Vänd med jämna mellanrum så den direkta värmen inte bränner köttet. Din flankstek är klar när den uppnått en innertemperatur om 56-58 grader.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *