×
×

Sök på Johans mat och Ölbloggen

Glaze med glögg – recept på julglaze

Ingredienser

kniv-gaffel-skedGlaze med glögg

 • 2 msk. tomatpuré
 • 2 msk. matolja
 • 1 dl. ljus sirap
 • 2 dl. glögg
 • 1 dl. ketchup
 • 1 msk. mörk muscovadosocker
 • 2 tsk. ingefärapulver
 • 1 tsk. chilipulver

Glaze med glögg – recept på julglaze perfekt att ha på revbensspjäll.

Glaze med glögg - recept på julglaze perfekt att ha på revbensspjäll. Ett lättlagat och gott recept som alla lyckas med.

Inledning

Denna glaze räcker till ca. 1,5-2kg kött. Men allt beror ju på hur mycket glaze du har på eller hur stort köttet är. Som alltid med en glaze, så kan du justera mängderna som du vill. Vill du exempelvis ha mer hetta, ja då har du i mer chilipulver. Det går bra att välja färsk chili och ingefära om du vill det. Men jag vill i detta receptet påvisa att även pulver funkar fint om det bara är det du har hemma.

Jag vet många som har på glazen en längre tid under tillagningen. Jag personligen anser man ska ha på en glaze i slutet av tillagningen. De sista 15-20 minutrarna brukar räcka. Jag personligen tycker glazen ska täcka sig runt köttet, bli lite tillagat och vara klibbigt om ni är med på hur jag menar. Det ska vara revbensspjäll som kanske inte riktigt lämpar sig för nobelmiddagen. Ja om man ska hålla sig fin om fingrarna.

Men vilken glögg ska man då välja? Du ska välja en klassisk mörk kryddig vinglögg, eller så testar du med dunderglögg. En ljus glögg som mer ser ut som vitt vin och som exempelvis smakar vinteräpple, är ingen glögg jag skulle välja till denna glaze.

Självklart måste du inte använda denna glaze bara till revbenspjäll. Annat kött kan passa fint eller något veganskt alternativ, där man vill få in den juliga smaken. Men till revbensspjäll är ju klassiskt.

Så här gör du glaze med glögg

 1. Värm på matolja i en stekpanna på medelhög värme.
 2. Gå i med tomatpurén och stek på i någon minut.
 3. Därefter går du i med sirap, glögg, ketchup, muscovadosocker, ingefärapuklver samt chilipulver.
 4. Låt koka upp för att sedan sjuda i 10 minuter.
 5. Låt din glaze smaksatt med glögg få svalna innan du penslar på revbensspjällen.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *